Hirdetés

Komplex élőhely-rekonstrukció az Őrségi Nemzeti Parkban

2012.01.26. 17:04

A program célja a nemzeti park NATURA 2000-es területeinek és élővilágának védelme, valamint jellegzetes tájképének megőrzése volt.

Hirdetés

Komplex élőhely-rekonstrukciót hajtottak végre az Őrségi Nemzeti Parkban, a program az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programjából több mint 192 millió forint támogatást kapott - tájékoztatta a nemzeti park igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

A program célja a nemzeti park NATURA 2000-es területeinek és élővilágának védelme, valamint jellegzetes tájképének megőrzése volt.

A munkáknak köszönhetően a lápréteken már az első évben komoly eredményeket értek el, hiszen a védett sárgaliliom állománya jelentősen növekedett. A projekt segítségével 14 hektár értékes, magántulajdonú gyepterületet sikerült az igazgatóságnak megvásárolnia. A határ mentén és Nádasd térségében összesen 1,7 hektáron távolították el az agresszív és idegenhonos fehér akácot - közölték.

Tavaly mintegy 56 hektárnyi, cserjével és fákkal benőtt gyepterületet tisztítottak meg a nem kívánatos fajoktól. Ezen kívül mintegy 400 hektáron kaszálással és szárzúzással visszaállították a területek eredeti állapotát.

A projektnek köszönhetően nemcsak az Őrségi Nemzeti Park törzsterülete, hanem a Kőszegi és a Ság-hegyi Tájvédelmi Körzet természeti értékei is gyarapodnak.
A beruházások jelentős része 2011-ben megvalósult, a projekt idei zárásáig a gyepterületek kezelése, valamint ápolási, gondozási feladatok elvégzése van még hátra.