Újabb hírek a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetről

2014.01.06. 09:24

A Napi.hu szerint nehéz helyzetbe került a Vas megyei hitelintézet, melyet zavaros cégháló vesz körül.

A Napi.hu szerint nehéz helyzetbe került a Vas megyei hitelintézet, melyet zavaros cégháló vesz körül.

„A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezettel szemben indult felügyeleti vizsgálat több negatív megállapítást hozhat a tevékenységével kapcsolatban, ugyanakkor az is elmondható, hogy a takarék működése külső vizsgáló számára gyakorlatilag áttekinthetetlen – írj a Napi.hu.

A szakportál úgy tudja, a takarékszövetkezetnél „jelentős az értékvesztés hiánya és nehezen értékelhető fedezeteket alkalmaztak”, és a helyzetet bonyolítja, hogy a tulajdonosok nagy része közvetlenül vagy közvetve ügyfélkapcsolatban áll a takarékkal, így a társaság jelentős részben saját maga áll a tőkeemelések mögött.

Körmendi takszöv


„A takarék jelentős részben a tulajdonosaihoz köthető cégeket hitelez. Ezeket úgy fizetik vissza, hogy a céghálóban folyamatosan kap valamely új cég hitelt és ez az új hitel válik - több áttéten keresztül - a régebbi hitel visszafizetésének forrásává” - írják.

Figyelemre méltó, hogy a szövetkezet pont a válságban indult rohamos növekedésnek, hitelállománya több mint kilencszeresére, betétállománya több mint ötszörösére emelkedett 2009 és 2012 között, miközben fiókjainak száma is megugrott. A korábbi körmendi, szombathelyi, egyházasrádóci és zalaegerszegi fiók mellett Náraiban, Kecskeméten, Szerencsen, Debrecenben és Budapesten három helyszínen is megjelentek.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Magyar Nemzeti Bank 2013. november 5-től felügyeleti biztosokat rendelt ki a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezethez., akik átvették a takarékszövetkezet igazgatósága feladatait.

Az intézkedést akkor az MNB „meglehetősen súlyosnak” minősítette.

A betétesek többségét védi az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA). Nem élveznek védelmet viszont a takarékszövetkezetben 5 százalék feletti tulajdonrésszel rendelkezők, a menedzsment tagjai, illetve az állami vagy önkormányzati betétek tulajdonosai sem – közölte novemberben Binder István, MNB kommunikációs osztályvezetője.

Hozzátette: a hitelintézeti törvény kizárja az OBA által nyújtott biztosítékot az olyan betéteknél is, amelyeknél a lekötésük időpontjában elhelyezett más, azonos nagyságú és futamidejű betétekhez képest jelentősen magasabb kamatot kapnának az adott ügyfelek.

A Napi.hu írása

.