Kőszegi Tranzit: Klinghammer szerint profiltisztítás kell a felsőoktatásban

2013.08.24. 22:07

A felsőoktatási államtitkár szereptévesztésekről beszélt.

Profiltisztításra van szükség a felsőoktatásban - jelentette ki Klinghammer István felsőoktatási államtitkár szombaton Kőszegen, a Tranzit elnevezésű ifjúsági közéleti fesztiválon.

    A felsőoktatási államtitkár közölte: minden intézménynek azt a feladatot kell tökéletesen ellátnia, amelyre létrejött, amire hivatott. Ezt az úgynevezett profiltisztítást szeretné elérni - tette hozzá.

    Rámutatott: jelenleg egyetemeken is folyik gyakorlati oktatás, főiskolák pedig az elméleti tudományok irányába törekednek, ami szerinte szereptévesztés.

    Klinghammer István hangsúlyozta, hogy a politikának nem szabad felsőoktatási intézményeket megszüntetnie, éppen ellenkezőleg, segítenie kell a főiskolákat abban, hogy találják meg az utat, a lehetőséget saját környezetükben.

    Korábban az "ismeretlenben való tájékozódást" szolgáló oktatás az egyetemeken történt, a legmagasabb szintű technika és technológia gyakorlati szintű felhasználásának oktatására pedig a főiskolák szolgáltak - fűzte hozzá -, szerinte ehhez kellene visszatérni.

    Nem kell minden felsőoktatási intézménynek mesterképzést vagy doktori iskolát fenntartania, de az egyes szintek között nyitottá kell tenni a rendszert, biztosítani kell az átjárhatóságot - mondta.

    Klinghammer István szerint az általa "közösségi főiskoláknak" nevezett felsőoktatási intézményekbe olyan diákok is bejuthatnának, akiknek szerényebb a tudása annál, ami az egyetem vagy a szakfőiskolák sikeres elvégzéséhez szükséges. Ez azonban nem jelentené azt, hogy ezeken a főiskolákon alacsony lehetne az oktatás színvonala, vagy bármely szakmát, hivatást alacsonyabb színvonalon kellene oktatni.

    Hozzátette: nem szabad ugyanakkor zsákutcába vinni a fiatalokat olyan szakok meghirdetésével, amelyhez az állam ugyan ad pénzt, de mindenki tudja, hogy nem nyújt hosszú távon használható, jó megélhetést is nyújtó végzettséget.

    Az idei jelentkezések szavai szerint már jól tükrözték, hogy a fiatalok tisztában vannak azzal, melyek azok a felsőoktatási intézmények, amelyek magas színvonalon oktatnak, és értékes végzettséget adnak.

Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia elnöke a kerekasztal-beszélgetésen azt mondta: nagyon határozottan el kell különíteni az egyes felsőoktatási intézménytípusokat. Más minőséget kell és lehet elvárni egy egyetemtől, amely nemzetközi szerepet is vállal, és megint mást egy regionális feladatot ellátó főiskolától - mutatott rá.

    A felsőoktatással szemben támasztott minőségi követelmény csak intézménytípusokra, vagy intézményekre bontott lehet - mondta.

    Mezey Barna kifejtette: nem a politikának kellene azt eldöntenie, hogy milyen szakokat korlátoz, vagy éppen támogat. Szerinte a leghelyesebb a döntést rábízni a piacra és a hallgatókra, hiszen megfigyelhető, hogy még a költségtérítéses képzéseknél is azokat az intézményeket választják, amelyekről tudják, hogy a diplomája nemzetközi szinten is sokat ér, és nem választják azokat, amelyek ugyan "fillérekért kínálják a kurzusaikat", de mindenki tudja, hogy nem megfelelők.

    Kiss Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke ezzel kapcsolatban azt mondta: a legjobb az, ha valóban a hallgatókat kérdezik meg az oktatás minőségéről, ők ugyanis szerinte minden kötöttség nélkül véleményt tudnak mondani akár arról is, ha egy-egy intézményt az alacsony színvonal vagy éppen a körülmények miatt jobb lenne megszüntetni.
.