Hirdetés

Idén is színre viszi a nyarat a Kőszegi Várszínház

2015.06.25. 12:31

Három ajánlat: prózai revü felnőtteknek, Márai-, Hamvas- és Weöres-füveskönyvek, Stekovics Gáspár fotókiállítása.

Hirdetés

Kőszeg, ez a kis „ékszerdoboz” igazán felpezsdül a nyári hónapokban. Nem csak az idegenforgalom miatt, hanem azért is, mert a kisváros évről-évre egyre nagyobb helyet követel magának a megye kulturális térképén.

Színházi előadások, kiállítások, koncertek várják az érdeklődőket – hogy csak néhányat említsünk. A programok nagy részének a Jurisics-vár ad helyet. Ezúttal hármat ajánlunk olvasóink figyelmébe.

Happy Ending

Prózai revü felnőtteknek

Bemutató: június 27., 20:30 (esőnap: június 28.)

Helyszín: Kőszegi Várszínház - Nagyszínpad (Jurisics-vár - Kőszeg, Rajnis utca 9.)

Jegyár: 3500 Ft

Anat Gov zenés darabja zajos sikert aratott több országban. Főhőse egy rajongott színésznő, akit hirtelen próbatétel elé állít az élet. Olyan döntést kell hoznia, amely egészen más természetű, mint hogy melyik szerepet mikor, kivel, milyen rendezésben vállaljon el. Ez a szerep a saját életéről, önérzetéről, bátorságáról szól, és pusztán egy dolog múlik őrajta: hogy milyen finálé legyen a végén.

Idén is színre viszi a nyarat a Kőszegi Várszínház

Szerző: Anat Gov
Fordító: Zöldi Gergely
Rendező: Gergye Krisztián

Színész:
Hernádi Judit
Fekete Ernő
Hegyi Barbara
Bánfalvi Eszter
Bertalan Ágnes
Nagy Dániel Viktor
Formán Bálint

Nézzen bele a darabba!

Füveskönyvek – Az Élet nagy kérdései. Márai Sándor, Hamvas Béla és Weöres Sándor bölcseletei.

A Gyulai Várszínház előadása

Június 29., 20.30

Helyszín: Jurisics vár, Lovagterem (Rajnis u. 9.)

Jegyár: 2000 Ft

Előadják:
Dunai Tamás – színművész
Binder Károly – zongoraművész
Barkóczi Beáta – táncos

Rendező - Gedeon József

Idén is színre viszi a nyarat a Kőszegi Várszínház

Illatáradat, szellemi lakoma, madárdal. Nyarat idéző összeállításunkban három bölcs Prosperónk, nyelvünk egzotikus szigetén párbeszédet folytat egymással e különös, kiismerhetetlen lényről, az emberről. Vallanak a nőről és a férfiról, a virágokról és a fákról, a madarakról és a természetbe olvadás szépségéről, világunk válságáról, a mindent elborító trágyaözönről, és az állam- és hazaszeretet különbségéről, ördögökről és angyalokról, az útipoggyász helyes méretéről és a séta lényegéről – nem recepteket adva, hanem mintegy útközben vissza-visszanézve tapasztalataikat megosztva velünk. Komor színekkel, minden szépítés, ködösítés nélkül lefestett reménytelen vaskori világunkban a lélek hangjait hallhatjuk soraikból, és gondolataik – könnyed, bódító szórakoztatás helyett – valódi vigaszt, hitet adnak nekünk, mindennapi életünk súlya alatt roskadozóknak.” (Rideg Zsófia dramaturg)

Színészportrék

Stekovics Gáspár és Znamenák István fotókiállítása

Július 2., 18:00 óra

Idén is színre viszi a nyarat a Kőszegi Várszínház

Helyszín: Jurisics vár, Lovagterem (Rajnis u. 9.)

A fotókiállítás megnyitja: Bánfalvi Eszter színművész. A kiállítás 2015. augusztus 4-ig tekinthető meg naponta 10 és 17 óra között

A Kőszegi Várszínház további nyári programjairól ide kattintva tájékozódhat.

A Kőszegi Várszínház 1982-ben alakult. A kezdeti években magyar szerzők, magyar történelmi drámáinak bemutatását tűzte ki célul a szakmai vezetés. 1988-tól a közönség igényeihez igazodva - a könnyedebb, szórakoztatóbb vígjátékokat részesítjük előnyben, melyek nagyobb sikerre számíthatnak a szabadtéri előadások alkalmával.

1996-tól nem csupán prózai előadásokat lehet találni a színház programjában, hanem opera, operett, komolyzenei hangversenyek, utcaszínházi produkciók, táncbemutatók és folklórprogramok is színesítik a palettát.

A várszínházban zajlik a munka. Sok helyszínen, sok szinten, sok szereplővel.

Egyrészt a díszlet megkapja végleges formáját a vár belső udvarán, a tavalyi elemek és sok ötlet felhasználásával. Közben a külső udvaron található KÖSZHÁZ-ban (Közművelődési Szolgáltató HÁZ rövidítve) A Falu rossza stábja énekes-zenés próbát tart Némedi Árpád vezetésével, aki a népzenei alapoktól a világzenéig bezárólag minden stílusban alkot, és meglévő dallamokat igazít Kőszegre. Znamenák István rendező a két helyszín között ingázva adja az instrukciókat. A lovagteremben már készül a műszak a Grecsó fivérek zenés estjére, akik június 25-én érkeznek Kőszegre. Persze zajlik a jegyértékesítés az irodában, folyik a harc a jó jegyekért. A színház filozófiája szerint egységárasak az előadások, így aki előbb „ébred” jobb jegyet kaphat… Aztán a kis színes történések, melyek mindig örömmel töltik el a stáb tagjait. Például amikor Biego, a helyi örmény kebab és hangulat felelős egy hatalmas adag marlenkával kívánt jó munkát, vagy amikor Kampits László segítségével sikerült egy csodálatos piros Babettát kölcsönkapni a darabhoz, miként Schläffer József is kellékben segített, hiszen egy komplett retró kocsma bútorzattal járult hozzá a kelléktárhoz.