Közös önkormányzati és nagyvállalati toborzás: a LUK ügyvezetőjét kérdeztük

2011.05.09. 08:26

A hétvégén ismét diákok tömegeit vonzotta a Szombathely Visszavár programsorozat. A közös önkormányzati és nagyvállalati toborzás kapcsán Michael Reiniget, a LuK Savaria Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.

Szombathely visszavár 3

A hétvégén ismét diákok tömegeit vonzotta a Szombathely Visszavár programsorozat. A hármadik fordulóban a várostól távol tanuló felsőoktatási hallgatók voltak a célcsoport. A közös önkormányzati és nagyvállalati toborzás kapcsán Michael Reiniget, a LuK Savaria Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.

Szombathely öt nagy munkáltatója összesen 2500 fős létszámfejlesztést kíván végrehajtani.
 
Ez volt az apropója annak, hogy a BPW Hungária Kft., Delphi Hungary Kft., EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft., Jabil Circuit Magyarország, LuK Savaria Kft., közösen kezdett munkaerő-toborzásba és a számukra fontos szakmák népszerűsítésébe a pályaválasztók körében.
 
Szombathely visszavár 3
 
Michael Reinig, a LuK Savaria Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak adott interjújában azonban az együttműködés más lehetőségeiről és az önkormányzattal való kapcsolat szorosabbra fűzéséről is szólt.
 
ALON: Hogyan jutott arra a város öt nagy munkáltatója. hogy összefogjon, és együtt tárgyaljon a várossal vagy olyan közös „projektbe” kezdjen, mint a szakmunkásképzés népszerűsítése?
 
Michael Reinig: Tavaly ősszel a polgármester végig látogatta a Szombathelyen működő öt nagy ipari vállalkozást, bemutatkozott és a cégek is bemutatkoztak az új városvezetésnek, akkor fogalmazódott meg a gondolat, hogy a céljaink között vannak azonosak, ezeket ne külön-külön, hanem együtt próbáljuk elérni.
 
Mik ezek a célok?
 
Az egyik, hogy bemutatkozzunk a város lakosságának, hogy kik vagyunk, mit csinálunk. Az emberek jól ismerik például az Audi nevét, de azt nem tudják, hogy nálunk ugyanolyan jól képzett munkaerőre van szükség, és ugyanolyan magas a technológiai színvonal, mint az autó-összeszereléssel foglalkozó magyar vállalatoknál. A másik fontos cél, hogy közösen tudjuk tolmácsolni, hogy mi az, amire mindannyiunknak szüksége van a fejlődéshez.
 
Mire van leginkább szükségük?
 
Elsősorban arra, hogy legyen utánpótlás a szakképzett munkaerőből. Ezt az igényt a polgármester megértette, és az a fórum, amit a szülőknek tartottunk, az első lépés a várossal való szorosabb együttműködésben. De megbeszéléseken szóba kerül az infrastruktúra fejlesztése, például a tömegközlekedés alakítása, az óvodai, bölcsődei férőhelyek bővítése, vagy a városba települő szakemberek lakhatásának a megoldása ezek azok a kérdések, amellyel a város tudja segíteni a munkáltatók, a nagy vállalatok fejlesztéseit, amelyből viszont a város is profitál.
 
Nem nagyon látok olyan példát, amely azt mutatná, hogy versenytársak – hiszen a munkaerőpiacon mindenképpen versenyben áll a város öt nagy munkáltatója, mint az a szülőknek rendezett fórumon is kiderült – más városokban is összefognának.
 
Szombathely speciális helyzetben van, itt az öt nagy munkáltató foglalkoztat összesen körülbelül annyi embert, mint Győrben az Audi, vagy mint majd Kecskeméten a Daimler. Harcolhatnánk egymással ugyanazért a 4-5 szakemberért, de nem ez a cél, hanem a bővülés.
 
Az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy a statisztikák szerint is, és a munkavállalók személyes tapasztalatai szerint is például Budapesten jobban keresnek az emberek, mint vidéken. És ma már az uniós munkaerőpiac is nyitott. Ezt a helyzetet hogyan tudják kezelni?
 
Tisztában vagyunk azzal, hogy Budapesten többet keresnek a munkavállalók, de a megélhetés is drágább. Az egyéni döntésekben ez is szerepet játszik, az is, hogy ki szeret egy nagyvárosban, vagy inkább egy kisvárosban élni, de az is, hogy milyen lehetőségei vannak a fiatal mérnököknek a szakmai fejlődésre, előrelépésre, mert a pályakezdőknél ez is egy fontos elvárás. Ennek mi meg tudunk felelni, és ezt szeretnénk is megmutatni a fiataloknak. De ha egy fiatal szakmunkás kezd nálunk a szerelő soron, számára is van továbblépési lehetőség.
 
A döntésben az is szerepet játszhat, hogy a munkavállalókban, vagy a tágabb környezetükben milyen kép él egy munkahelyről. Hogy látja, milyen kép él a nagy munkáltatókról a város polgáraiban?
 
Ezt mi is szeretnénk tudni... Ebből a szempontból sokkal jobb helyzetben van egy végtermék gyártó, ezeket a márkákat ez emberek ismerik, ami a gyártó cégek megítélésében is szerepet játszhat. De azt már kevesebben tudják, hogy azokat az alkatrészeket, amelyeket a jól ismert világcégek beépítenek a jól ismert gépkocsikba kik és milyen körülmények között gyártják. Még a győri egyetem rektora is meglepődött azon a technikai színvonalon, amit nálunk látott, amikor itt járt ez év elején. Törekszünk arra, hogy megismerjenek minket, ezért szeretnénk nyitni a lakosság felé, ennek első lépése volt a városi szülői értekezlet, majd a Szombathely visszavár program következett. Lesz folytatás, rendelkezünk további konkrét tervekkel, és igyekszünk tágabbra nyitni a gyárkapukat a szélesebb közönség előtt is.
 
 Lehet, hogy vissza is jönnek?
 
A Szombathely visszavár programsorozat tavaszi szezonja sikeresnek mondható abból a szempontból, hogy ugyan a nyolcadikos diákok szüleinek hirdetett szülői értekezleten nem volt nagyon nagy érdeklődés, a szombathelyi középiskolákban végzett műszaki szakokon továbbtanuló egyetemi hallgatók szép számmal jelentek meg az áprilisi, és a napokban tartott, májusi „toborzón” is. A városháza nagyterme tele volt érdeklődőkkel, összesen több mint kétszáz fiatal vett részt a rendezvényen.
 
Szombathely visszavár 3
 
A fiatalok meglepődtek, hogy a szombathelyi nagyvállalatoknál ennyi lehetőség kínálkozik számukra, főleg a villamosmérnökök, gépészmérnökök „kapósak.” A városvezetés abban is bízik, hogy a hallgatók társaiknak is beszélnek a szombathelyi lehetőségekről.
 
 
A fiatalokat megkérdezve igazolódni látszanak Reinig ügyvezető igazgató szavai, a munkavállalóknak – a versenyképes fizetés mellett – nagyon fontos szempont a munkáltató kiválasztásában a továbblépési, továbbképzési lehetőség. Többen érdeklődtek, hogy hogyan tudnak a fiatal mérnökök részt venni, a vállalatok fejlesztéseiben, egyáltalán a szombathelyi székhelyeken folyik-e ilyen. Mások számára azért is vonzó egy nemzetközi cégnél dolgozni, mert külföldi tapasztalatszerzésre, munkavállalásra is számítanak, de a jó munkahelyi légkör is szerepel a szempontjaik között.
 
Szombathely visszavár 3
 
A főleg férfiakból álló érdeklődők szívesen jönnének vissza Szombathelyre, az indokok között ugyanúgy szerepel a szülői háttér és segítség, mint az, hogy Szombathelyt élhetőbb városnak tartják, mint például a fővárost.

 

.