Hirdetés

Közös osztrák-magyar munkavédelem

2010.09.16. 05:45

Hirdetés

Újabb osztrák - magyar koordinációs talákozót szervezett az IGR „Jövő a hatértérségben” elnevezésű projekt. Az elmúlt két napban a két ország munkavédelmi szakemberei számára tartottak konferenciát a burgenlandi Kismartonban.

Az osztrák szakszervezet (ÖGB) és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) által működtetett Európai Uniós projekt ez év elejétől kiemelten foglalkozik a munkavédelemmel.

„Célunk az, hogy az osztrák és a magyar munkavédelmi hatóságok között egy határon átnyúló hálózatot alakítsunk ki„ – mondta el Tóth Eszter, a projekt osztrák vezetője. Így szeretnénk hozzájárulni a két fél hatékony információs és tapasztalat cseréjéhez amely a két ország illetékes hatóságainak együttműködését könnyíti meg – tette hozzá a projektvezető.

A mostani találkozót megelőzően 2010 – ben már két koordinációs tanácskozás is zajlott az osztrák és a magyar szakemberek között, Locsmándon (Lutzmannsburg) és Kismartonban (Eisenstadt).

Ezeken a két ország munkavédelmi hatóságai egymás tevékenységével és illetékességi köreivel ismerkedhettek meg. A szeptember 13 – án és 14 – én zajlott megbeszéléseken olyan konkrét példákról is volt szó, hogy például az építőipar területén milyen munkavédelmi szabályozások léteznek a két országban. Ez az összehasonlítás azért is fontos, mert az osztrák munkaerőpiac 2011 május elsejétől történő megnyitásával jelentősen nőni fog a határon átnyúló munkavégzés.

„Két okból is fontosak ezek a találkozók„– mondta el Dr. Virágh Norbert, az OMMF Nyugat – dunántúli Munkaügyi Felügyelőségének igazgatója. Egyrészt megismerjük az osztrák munkavédelmi és munkaügyi szabályozás rendszerét, másrészt a jövőben a osztrák hatóságokkal együttműködve tudunk hozzárulni ahhoz, hogy határon átnyúló munkavégzés esetén is biztosítva legyen a munkavédelmi és munkaügyi előírások betartása – tette hozzá az igazgató.

A hétfői és keddi eisenstadti kooperációs találkozón Magyarországról az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség Nyugat Dunántúli Igazgatósága, Ausztrából pedig a Munkavédelmi Felügyelőség (Arbeitsinspektorat), az Általános Balesetbiztosítási Intézet (Allgemeine Unfallversicherungsanstalt), a Mező- és Erdőgazdasági Felügyelet (Land- und Forstwirtschaftsinspektion) és a Közlekedési Miniszterium (BMVIT) kepviselői, öszsesen 18 szakértő vett részt.