Hirdetés

A kukorica 65 százalékát betakarították Vas megyében

2012.10.17. 12:26

A 28 ezer hektáros területen átlagosan 5 tonna kukoricára számítottak hektáronként.

Hirdetés

Vas megyében a kukorica 65 százalékát betakarították október közepéig. A termésátlag a vártnál jobban alakult, hektáronként átlagosan 5,33 tonna kukoricát takarítottak be - tájékoztatta Lukács Zoltán, a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője szerdán az MTI-t.

   
    Lukács Zoltán hozzátette: a betakarítás kezdetén tonnánként 70 ezer forintért tudták értékesíteni a kukoricát, jelenleg a felvásárlók 62-63 ezer forintot fizetnek.
    A napraforgó betakarítása mintegy 7.300 hektáron befejeződött. A hektáronkénti átlaghozam 2 tonna volt Vas megyében.
    A főfelügyelő szólt arról is, hogy az elmúlt napokban átlagosan 18 milliméter csapadék esett a megyében. Az esőzések miatt le kellett állni a kukorica betakarításával, de az előrejelzések szerint felmelegedés várható, így hamar felszárad a talaj, és a munkagépekkel újra rámehetnek a földekre és folytathatják a munkát.
    A csapadékos időjárás kedvezett a magágy készítésnek. A repcét 20.500 hektáron, az őszi árpát 7 ezer hektáron vetették el. A 4 ezer hektárra tervezett tritikálé 80 százaléka is a földbe került már.    Az őszi búza közel 50 százalékát is elvetették. A tervek szerint az őszi búza vetésterülete megközelíti a 37.500 hektárt.
    A tervek szerint 70.400 hektáron vetnek őszi növényeket, a tavaszi növények vetésterülete pedig 65 ezer hektár körül alakul.