Szerbiában szobrot kapott Gavrilo Princip

2014.04.22. 12:53

Szobrot emeltek Gavrilo Principnek, a vajdasági Tovarisevo faluban. A Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökös elleni merénylet elkövetőjének emlékművét Emir Kusturica világhírű szerb filmrendező leplezte le az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából.

    A bácskai Palánkához közeli faluból az első világháború előtt körülbelül 50 fiatal tanult Szarajevóban, ahol az Ifjú Bosznia nevű politikai-forradalmi-nemzeti ifjúsági szervezet tagjai voltak - hangzott el a szoboravató ünnepségen.


    Matija Beckovic költő beszédében kiemelte: Princip száz évvel ezelőtti lövése nem csak az ő életét változtatta meg, hanem minden szerbét, aki akkoriban az Osztrák-Magyar Monarchia területén élt. Hangsúlyozta, hogy a háború szerb áldozatairól sem szabad megfeledkezni.


    Emir Kusturica rendező - aki filmet készít a merénylő életéről - arról beszélt, hogy Princip nélkül nem létezne modern szerb állam. “Mivel az országok különböznek egymástól, gyakran előfordul, hogy azok, akiktől azt várnád, hogy magasztalják Principet, megfeledkeznek róla, azok viszont, akiktől semmit sem várnál, mindent megtesznek érte" - fogalmazott az alkotó, aki ezzel arra is utalt, hogy Tovarisevo lakosai állami támogatás nélkül, saját forrásból emelték a szobrot.


    Korábban arról is szó volt, hogy az első világháború századik évfordulója alkalmából Belgrádban is szobrot állítanak Gavrilo Principnek, ez a terv azonban még nem valósult meg.

.