Hirdetés

Csirke parti magyar módra - ilyenek a lánybúcsúk 2015-ben

2015.05.07. 15:27

Már Szombathelyen is divat.

Hirdetés

 

A házasság nem játék, egy korszak, a gondtalan ifjú leányélet végét jelenti, ezért minden nő megérdemli, hogy méltó módon búcsúzzon el tőle. A leánybúcsú a legénybúcsúkból ered, a női egyenjogúság kivívásával egy időben jött létre és vált szokássá.

Eredete:

Lényegét tekintve mindkét nem esetében eredetileg arról volt szó, hogy korábbi barátaiktól, barátnőiktől elbúcsúztak a házasodni készülők, hiszen az esküvő után faluhelyen a munkás hétköznapok kezdődtek, amikor már kevesebb idő jutott a szórakozásra, mint a házasság előtti években. Legénybúcsút gyakran rendeztek valamilyen közösségi célokat szolgáló helyen (pl. kocsmában), lánybúcsúra viszont leginkább a lányos háznál került sor.

Lánybúcsúk 2015-ben

A lánybúcsút egyes helyeken siratónak is nevezték, ez a fiatalság mulatsága volt a falusi lakodalmat megelőző napon. A násznagy vagy a vőfély elbúcsúztatta a menyasszonyt leánytársaitól, este pedig a vőlegény és társai is megjelentek, s rövid tánccal fejezték be az eseményt.

Néhol a lányok az esküvő előtti éjjelt együtt töltötték a menyasszonnyal (ez az úgynevezett leányháló), másutt a templomból kijövet csókkal búcsúztak el (ezt menyasszonycsóknak nevezték).


2015-ben:

Mára az alapgondolat nem, viszont a forma sokat változott, főleg a hölgyek esetében. Először is ildomos az eseményt az esküvő előtt legalább két héttel megtartani, ugyanis a menyasszonynak igencsak besűrűsödnek a teendői a nagy nap közeledtével. Ezen felül napjainkban a helyszín már nem a szülői ház (bár a buli elkezdődhet akár otthon is), hanem általában valamilyen szórakozóhely. A leánybúcsút a barátoknak szokás megszervezni, de előfordul, hogy az ara veszi kezébe az irányítást.

Varga Ádámot, a szombathelyi Bellagio étterem tulajdonosát kérdeztük a helyi szokásokról:

Működésünk óta körülbelül 5-6 lánybúcsút tartottak nálunk, mindegyik hasonló módon zajlott le. Általában 10 fős társaság szokott összegyűlni, de előfordult az is, hogy 20-an érkeztek - meséli Varga Ádám. A lánybúcsúra érkező hölgyek elsősorban elszeparált helyet kérnek az eseményhez, hogy zavartalanul élvezhessék a vicces feladatokat, melyek eddig minden lánybúcsún előfordultak. Természetesen ezt az igényt biztosítani tudjuk számukra. De olyan is előfordult, hogy az alkalomra táncos fiút kértek, és azt is sikerült leszerveznünk - mondta a tulajdonos. 

Lánybúcsúk 2015-ben

A drága de stílusos rózsaszín limuzin

A barátnőkből és közeli női rokonokból álló bulin az ideális létszám 10-20 fő. Akik igazán stílusos partit akarnak, azok beszerezhetnek egyenpólókat (egyes honlapokon már egyedileg is meg lehet tervezni és rendelni ezeket), valamint szokás a leendő arát különböző apróságokkal megajándékozni. Ha pedig feneketlen pénztárcával rendelkezünk, akár egy csilivili limuzint is rendelhetünk a társaságnak. Költséges, de vitathatatlanul mutatós módja ez a szórakozásnak.

A lánybúcsú elengedhetetlen elemei a különféle pajkos kellékek, a pajzán alakú torták és az előre megszervezett humoros feladatok.

 Ilyen például az ara összejövetelt megnyitó esküje is:


“Én, _________ ezennel az itt felsorakozott tanuk előtt fogadom, hogy férjemet
meccsnézés közben nem zavarom, dolgomat ilyenkor csendben végzem,
mindig ügyelve arra, hogy sörös korsója, üres ne legyen.
Sose hivatkozom fejfájásra, fáradtságra, mikor a férjem szeretgetésre vágyik. Kedvenc ételét bármikor elkészítem és szépen tálalom.
Anyósomat napjában legalább egyszer dicsőítem,
miszerint Ő készíti a legfinomabb ételt,
Ő vasalja legszebben az inget,
neki a legtisztább a lakása stb.
Férjem barátait mindig családtagként fogadom.
Az Ő étkezésükről és sörükről is gondoskodom.
Férjemet, barátaival legalább heti három alkalommal elengedem mulatni.
Ez idő alatt én nem csacsogok telefonon a barátnőimmel, tiszta lakással,
vasalt inggel, meleg étellel, mezítelenül várom haza.
Itt és most megígérem, hogy jó háziasszony leszek,
Uramat megbecsülöm, a pasikat elkerülöm.
Szeretgetem, cirógatom, hülyeséggel nem nyaggatom.
De, ha csak egyszer is csajozni mer, a baját, sodrófával látom el!”

Lánybúcsúk 2015-ben

Pajkos tortákat is szokás készíteni az alkalomra

Néhány tipp a humoros feladatokhoz (a klasszikusok közül):

- Jókívánság gyűjtése idegenektől
- Szerelmi vallomás készítése, adott szavakból (lehetőleg semmi közük ne legyen egymáshoz)
- Felfújt lufira tejszínhabot fújni, mintha szakálla lenne, és úgy kell leborotválni, hogy ne durranjon ki.
- Tejszínhabos banán evése, összekötött kézzel
- Vadidegen embernek nyakkendő megkötése
- 3 db óvszer eladása
- Becsukott szemmel koktélt keverni saját magának, majd meginni
- Pelenkázás
- Egy gumikesztyűbe alkoholos italt töltünk, becsomózzuk és úgy kell belőle innia, hogy nem kötheti ki.
- Érdekes ruhákba öltöztetni (pl. nagy bugyi, kötény, fátyol), ezeket el kell adnia, hogy levehesse

Lánybúcsúk 2015-ben

Különféle kellékekkel dobhatjuk fel a partit

Külföldön:

Bár a cél minden országban ugyanaz, a kivitelezésben jelentős eltérések figyelhetők meg. Angliában például a legény- illetve lánybúcsúk gyakran nem is egy estére, de egy egész hétvégére szólnak. A „mini vakáción” a társaság vidékre utazik, de nem ritka, hogy egy külföldi várost szemelnek ki úti célként.

Franciaországban (elsősorban legénybúcsúk alkalmával) a régi vidéki városokban előfordult, hogy a vőlegény a búcsúztatás alkalmával ténylegesen elföldelt egy koporsót, miközben elfogyasztott néhány üveg alkoholt. A koporsót az első gyermek születésekor, vagy az első házassági évforduló után ásta elő.

Németországban a pár együtt ünnepel a vendégekkel. Az este folyamán porcelánokat törnek össze, mivel úgy tartják, hogy a szilánkok szerencsét hoznak.

Az ara megajándékozásának hagyománya egy régi (16-17. századi) holland történetből ered, ahol a hozomány nélküli lányt szerelmese barátai segítették ki úgy, hogy megajándékozták néhány, a háztartáshoz szükséges eszközzel.

Lánybúcsúk 2015-ben

A sztriptíztáncosok hagyománya Amerikából ered

A legközismertebb szokás azonban Amerikából származik, ez pedig nem más, mint a táncoslányok vagy chippendale fiúk megjelenése a bulin. Ez a hagyomány Magyarországon is rendkívül divatos (különböző honlapok hirdetik a fotók alapján megrendelhető fellépőket), bár elsősorban a vőlegények búcsúztatóján (nem is annyira maga a vőlegény, hanem inkább a barátok) tartják elengedhetetlenül fontos kelléknek.

Végsősoron szervezzünk akár saját magunknak, akár barátnőnknek lánybúcsút jegyezzük meg, hogy nem a drága ajándékok, az izmos testű fiúk vagy a rózsaszín limuzinok számítanak, hanem, hogy az este passzoljon a társaság, elsősorban pedig a menyasszony stílusához és személyiségéhez, így garantáltan felejthetetlen estének nézünk elébe.

ünnepnőkBellagio Bowlingbaromfi
.