Kullancs elleni védőoltás és bevizsgáltatás: Hogyan működik és mennyibe kerül?

2008.03.12. 23:36

Az Alon utánajárt annak, hogy milyen módon és mennyibe kerül az oly sokszor emlegetett kullancsok által terjesztett betegségek ellen a védekezés. A tavasz közeledtével tanácsos megkezdeni a kullancs elleni védőoltás sorozatot, már ha sikerül beszereznünk az oltóanyagot, néhol ugyanis hiánycikk. És mi az a bevizsgáltatás?

Kullancs elleni védőoltás – az agyhártyagyulladás ellen véd

Hazánk kullancstérképét ha megtekintjük, látjuk, hogy Zala, Vas és Somogy megye területén található a legnagyobb számban fertőzött kullancs.


A kullancsok által leggyakrabban terjesztett fertőző betegségek a Lyme-kor, illetve az agyvelő- és agyhártyagyulladás. A rossz hír az, hogy a Lyme-kór ellen nincs védőoltás, de a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladásra már lehetőség van hatékony védekezésre három vakcinával.

Az alapcsomag három oltásból áll, melyet az első alkalom után egy hónap múlva meg kell ismételni, majd egy évvel később újból, és ezt követően ötévente. Az anyag háziorvossal felíratott receptre válható ki. Sajnos az oltási szezon kezdetén – legalábbis szombathelyi tapasztalatunk szerint - már nincs minden patikában mindegyik oltóanyagból. Amúgy a védőoltás nem olcsó: gyermekeknek 1850 forint az egyszeri vakcina. (2008 márciusi adat)

Felnőtteknél és 12 év feletti gyermekeknél az eljárás ugyanaz, csak a díj több: jelenleg 2199 forint oltóanyagonként.

Amúgy létezik ennél drágább anyag is, hatóanyag tartalma hasonló, csak más gyártó által forgalmazott termék, melynek a gyógyszertári ára négyezer forint fölött mozog oltóanyagonként. Hogy miért, az nem derült ki.

Felnőtteknél – 2008. április 1-ig - vizitdíjjal is számolnunk kell, mert csak receptre válthatjuk ki.

És ez még mindig nem minden. Mivel nem kötelező védőoltásról van szó, az idei évtől már az oltás beadása sem tartozik az ingyenes orvosi ellátások közé. Ennek díja jelenleg személyenként 1500 forint.

Így ha mindent összeadunk és kivonunk, az első évre az agyhártyagyulladás elleni védőoltásnak az ára 6700 gyermekenként, minden járulékos költséggel számolva. A következő évben már „csak” 3350, így egy komplett csomag 12 év alatt 10 ezer 50 forintra jön ki. Kamasznál, felnőttnél ez az összeg 11 ezer 97 frontra rúg, immáron vizitdíj nélkül számolva.

Így ha egy család be akarja oltatni magát, az már sok esetben nem biztos, hogy csak az elhatározáson múlik.

Kullancs bevizsgálás

A Lyme-kór ellen terjesztett betegség ellen, amit szintén kullancscsípéstől kaphatunk, sajnos már nem ilyen egyszerű a helyzet. Nincs ellene védőoltás.

Veszélyeztetett területeken, mint például megyénkben is, a kullancs bárhol előfordulhat, mező szélén, erdők mellett, akár kiskertekben is.

Elővigyázatosságból, ha erdős, magas füves területre készülünk kirándulni, hasznos lehet előtte kullancsriasztóval befújni magunkat és zárt ruházatot húznunk.

De ha már megesett a baj, az a fránya kis vérszívó belénk kapaszkodott, legtöbben nem igazán tudjuk mi a teendő. Ilyenkor például megnyugtató lehet egy bevizsgáltatás.

Jelenleg Szombathelyen nem tudtak adni egyik patikában sem ilyen tasakot, talán mert még nincs igazán szezonja. Később viszont valószínű: tavaly májusban például - amikor már javában elszaporodtak a vérszívók - a harmadik megkeresett helyi gyógyszertár hallott erről a lehetőségről és tudott is adni a vizsgálathoz megfelelő egységcsomagot.

 

 

Kullancs bevizsgálás

A tasak ingyenes, ám a bevizsgálás térítéses. A vizsgálatot az Istenhegyi Klinika Géndiagnosztikai Orvosi Centrum Kft. végzi Budapesten. Így ha már a bevizsgáláshoz sikerült beszereznünk az egységcsomagot, és van egy bőrünkbe kapaszkodott kullancsunk, többlépcsős feladatot kell megoldani. Először is a postán le kell rónunk a 4 ezer forintos vizsgálati díjat.

Az egységcsomagban található fiolába bele kell tenni a bőrünkbe tapadt kullancsot a mellékelt sorszámozott adatainkat tartalmazó vizsgálati nyomtatvánnyal együtt.

A vizsgálat időtartama nagyjából két hét, mely azt mutatja ki, hogy a kullancs tartalmaz-e Lyme-kórt okozó baktériumot. Addig meg naponta tövig rágott körömmel izgulhatunk, megnézhetjük a www.kullancsinfo.hu honlapon a frissen feltett vizsgálati eredményeket.

Ha Lyme-kórral netán fertőzött volt a kullancs, semmi pánik, antibiotikumos kezeléssel gyógyítható.

A kullancs eltávolítására érdemes beszereznünk speciális eszközöket, mint például kullancscsipeszt vagy kullancskanalat. A csipesz 1300 forint, a kullancskanál 850 forint hármas kiszerelésben.

Ahogy feljebb jeleztük, megelőzéshez léteznek különböző spray-k, kullancsriasztó aeroszolok valahol az 500 és az 1200 forintos ár között. Ezek - a használati utasításuk szerint - pár órára távol tartják a vérszívókat.

Korábban:
 

 

 

.