Hirdetés

Külön díjért kátyúkár biztosítást is köthetünk a kötelező biztosítás mellé

2011.02.10. 08:41

Az országos utakon keletkezett kárral a Magyar Közút Zrt.-hez, míg a településeken belüli utakon elszenvedett kár esetében a helyi önkormányzathoz kell fordulni.

Hirdetés

A Közlekedési Biztosító Egyesületnél (KÖBE) mostantól önálló kátyúkár biztosítást is lehet kötni - közölte az egyesület az MTI-vel.

Tavaly a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szakemberei a társaság által kezelt 1.063 kilométeres szakaszon - ezek a fő- és tömegközlekedési utak - összesen 21.621 kátyút regisztráltak. Évente mintegy ezer autós kísérli meg elismertetni a közúti kátyúk okozta kárát, de mindössze a károsultak fele jut pénzhez.

A KÖBE a tavalyi kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) kampányban vezette be a kátyúkár biztosítást, amit kiegészítésként lehetett kérni az egyesületnél kötött kgfb mellé, külön díj ellenében. A kiegészítő biztosítást eddig több ezren kötötték meg.

A mostantól önállóan is köthető biztosítás alapján 30 ezer forintig téríti meg a kátyúkárt a KÖBE, amely felhívja a figyelmet, hogy a kárt dokumentálni kell, legjobb, ha a károsult rendőrt hív, és fényképet készít a kátyúról, valamint a kocsiban keletkezett kárról. Amennyiben a kár meghaladja a 30 ezer forintot, azt a közút kezelője viseli.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) korábban szintén közleményben hívta fel a figyelmet a kátyúkárok dokumentálásának fontosságára, hangsúlyozva, hogy a kátyúról olyan fényképet kell készíteni, amely alapján a helyszín is azonosítható. A szövetség közölte azt is: a kátyú miatt kárt szenvedett autós a közút kezelőjéhez fordulhat kára megtérítéséért.

Kivétel Budapest, ahol a fő- és tömegközlekedési utak kezelője a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., míg a többi út a kerületeké.

Az autópályák kezelője pedig az Állami Autópálya Kezelő Zrt.
 

.