Hirdetés

Kulthétvége a (lát)határon – Bildein, 2014. november 7-8.

2014.11.04. 12:37

A hétvégén igazán tobzódhat a kultúrában, aki Beledre (Bildeinbe) látogat.

Hirdetés

A hétvégén igazán tobzódhat a kultúrában, aki Beledre (Bildeinbe) látogat: a péntek este a hamisítatlan osztrák humoré, szombat este pedig felpörög az egész ház, hiszen balkáni parti lesz! De előbb még egy felolvasás. A múlt iránt érdeklődőknek egy vasárnap nyílt kiállítást is ajánlunk.

A Was bleibt? (Mi marad?) című kiállítás

azt a kérdést járja körül, hogy egy évszázaddal később milyen emlékeket, történeteket őriznek még az élők a falu első világháborúban több mint 30 lakosáról. Látható mindez a Geschichte(n)hausban, azaz a Kortörténeti Múzeumban, a Szentpéterfával és Pornóapátival szomszédos falu közepén. És nem messze tőle áll a Stadl (a Pajta), ahol

péntek este ismét "zöldfülűkabaré", azaz KuKuK Komedy Klub!

A KuKuK Komedy Klub egy egyedülálló projekt, amely fiatal humoristáknak kínál platformot és ily módon hoz a burgenlandi kabarék világába friss szelet. Ezért is az alcím: "zöldfülűkabaré". Az évi négy estén a Stadl otthonos humorszínházzá változik. Minden alkalommal két tehetség lép fel, most pénteken a színpadon előbb Gebrüder Moped, azaz a Moped fivérek, akik közül az egyik mindent tud. A másik meg mindent jobban tud... Őket követi a Kabarettschaftsbund, egy kegyetlenül durva komédiával a fociról, amely cselszövésekből, irigységből és rosszindulatból álló mészárlásban végződik, három zseniális figura által előadva...

2014. november 7., péntek, Stadl Bildein (= WeinKulturHaus, Hauptstr. 113)

Kapunyitás: 19.00, kezdés: 20.00. Beugró: elővételben 13, a helyszínen 15 euró.

Szenzációs akciók a szezonzárásra:

* a mopeddel érkezőknek ingyenes a belépés

* félárú jegy mindazoknak, akik futballmezt viselnek (kivéve, ha Austria Wien...)

* ha nem tetszett a műsor, visszajár a jegy ára – indoklás nélkül!

Másnap este 7-kor a Médiatékában kezdődik az este:

Rosa Rosenkranz: Drum bitte, bitte keinen Krieg mehr für die ganze Welt!

Rosa Rosenkranz igen személyes módon számol be feljegyzéseiben a szép és nehéz időkről, amelyeket vidéki parasztlányként, háziasszonyként és anyaként megélt. Élettörténetében tükröződik a 20. század változatos történelmének egy darabja is. Felolvas: Peter Liszt és Rosa Fürbass.

Renato Unterberg

Az edition lex liszt 12 kiadó rendezvénye épp véget ér, mire kezdődik a Pajtában a kultúrhétvége legnagyobb durranása,

a szombat éjjeli Ost Café, a fergeteges balkáni buli!

Ide már nyelvtudás sem kell. Illetve, bármilyen kelet-európai megteszi... A Pajta átalakul, Kusturica sem rendezné különbül. A keleti nyitás és horizonttágítás garantált, mint ahogy az is, hogy senki nem marad ülve. Mindehhez társulnak a Balkán kulináris különlegességei, a klasszikus csevapcsicsitől a mediterrán grillezett zöldségekig – a Wirten szervírozásában. Fantáziadús dekoráció balkáni stílusban és kreatív vodka-speciálok, italakciók, tánc és pörgés hajnalig. A fellépők:

Roy de Roy

A bécsi world-punk Roy de Roy tagjai új művükben, a Civil Riots-ban különféle zenei stílusokat

kevernek össze sajátos hangzássá. Gyors gitárok, melankolikus harmonika és megkergült trombiták a balkán-soundot ezúttal klezmerrel, swinggel és folkkal vegyítik. A Roy de Roy Bécset úgy értelmezi, mint Kelet-Európa fővárosát, és híven szolgálják a zenei birodalmat: punkká gyúrják a polkát, skával ötvözik a cigányzenét, és mindehhez olyan nyelven énekelnek, amelyet csak kétmillió ember beszél: szlovénül. A színpadon egy multikulti partizánkvintett jelenik meg, harmonikával, trombitával és bombasztikus basszusokkal stafírozva ki az eksztatikus előadást, a balkáni életkedvtől a politikai persziflázson keresztül a táncolható tragikumig. Folyton kacsintó szemükkel, fülbemászó melódiáikkal és a tüzes-vas-függöny hangjaival zenéjük úgy hat, mint egy frissítő rakija a piacon és egy istenes pofon a hatóságtól. A Roy de Roy repülő molotovkoktélok könnyedségével tálalja a kalózkeringőből és a polkapunkból kevert melange-ot. Vigyázat, kultveszély!

http://www.royderoy.com

Renato Unterberg

Nem csak keleten, de számos zenei stílusban is otthon van a Renato Unterberget övező formáció. Harmadik albumán (In Good Company) az énekes-dalszerző összetéveszthetetlen, egyedi hangzást kreált: a 70-es évek rock`n`rollja találkozik az experimentális rhythm and blues-zal, fúvósokkal súlyosbított pszichedelikus folk keveredik markáns jazzel, zenekari balladák találkoznak a klasszikus dalszerzéssel. Unterberg énekével úgy közvetíti mindezt, mint egy kaméleon: összetéveszthetetlen hangjával a daloknak a meglepetés erejével ható eredetiséget és dinamikát kölcsönöz, hol tartózkodó és intim módon, hol zajosan erőteljesen. Szövegeiben lírai formában dolgozza fel a világban tett utazásain szerzett benyomásait, mesél éjszakai riksás bolyongásokról Bangkok külvárosaiban, tréfálkozásokról buddhista szerzetesekkel Nepál határában és kolostorlátogatásokról Grúzia szikár sztyeppéin. Az új album bemutató turnéja november 8-án Bildeinben startol el – erre igazán érdemes rámozdulni!

http://renatounterberg.com

2014. november 8., szombat, Stadl Bildein

Kezdés: 21:00, belépő: elővételben 9, a helyszínen 11 euró.

.