Hirdetés

A száz éve elhunyt Békássy Ferenc íróra, költőre emlékeznek Zsennyén

2015.06.25. 07:21

Hirdetés

A száz éve fiatalon elhunyt Békássy Ferenc íróra, költőre emlékeznek csütörtökön a nemrég felújított Zsennyei Alkotóházban, a volt Sennyey-Bezerédj-Békássy kastélyban - közölték az MTI-vel szerdán a megemlékezés szervezői.

Hóvári Jánosnak, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatójának a tájékoztatása szerint a kegyeleti megemlékezés résztvevői először megkoszorúzzák az első világháborúban hősi halált halt Békássy Ferenc emléktábláját, majd a sírjánál folytatják a megemlékezést, amelyen Fábián László író méltatja a költő életútját és irodalmi munkásságát.

Ezt követően a kastély dísztermében tartanak emlékülést, amelyen részt vesz Adam Kettle-Williams, Nagy-Britannia ideiglenes ügyvivője és Weiner Sennyey Tibor költő, író, Békássy Ferenc hagyatékának kezelője is. Az ünnepségen színművészek tolmácsolásában részletek hangzanak el Békássy Ferenc verseiből.

Békássy Ferenc 1893-ban született Zsennyén,  1905-től középiskolai tanulmányait Angliában végezte, a Cambridge-i Egyetemen történelmet hallgatott, tagja volt a legkiválóbb diákokat tömörítő zárt körű irodalmi klubnak, az Apostolok Társaságának, ahol kapcsolatba került Bertrand Russell-lel, Ludwig Wittgensteinnel, Virginia Woolffal és John Maynard Keynesszel, akihez szoros barátság is fűzte.

Az ígéretes pályakezdés közepette érte a világháború kitörésének híre. Hazája iránti elkötelezettségből - azzal az eltökélt szándékkal, hogy Magyarországot fegyverrel is védelmezni fogja - haza akart térni. Hazautazása másnapján Nagy-Britannia hadat üzent az Osztrák-Magyar Monarchiának.

Hazaérkezvén önkéntes huszárnak állt. A galíciai fronton harcolt, 1915 nyarán Bukovinában, Dobronucnál hősi halált halt. A zsennyei családi sírkertben nyugszik, sírhelyét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánította.

Egybegyűjtött írásait 2010-ben, szerelmes leveleit pedig 2013-ban Weiner Sennyey Tibor adta ki, aki Békássy újrafelfedezését elindító életrajzát is írta.

.