Hirdetés

Pannon Egyetem-táblát avattak Kőszegen

2015.01.30. 09:43

Hirdetés

2015. január 29-én ünnepélyes táblaavatásra került sor Kőszegen, a Chernel u. 14. számú épületen, az Európa Házon tábla hirdeti a Pannon Egyetem szakmai működését a városban.

2013. december 13-án született az a megállapodás a Pannon Egyetem, Kőszeg Város Önkormányzata, az ISES Alapítvány és az Európa Ház Egyesület között, amely az alapját jelentette a telephely létesítésének.

A Pannon Egyetem Nyugat-Dunántúl több városában is jelen van (Nagykanizsa, Keszthely), ebbe a sorba immár Kőszeg is bekapcsolódik: 2015 szeptemberében nemzetközi tanulmányok, angol nyelvű MA képzést indít az ISES Alapítvánnyal együttműködve a Pannon Egyetem Kőszegen. Az egyetem hálózati-mátrixos működési modellje egyenrangúságot, minőséget és fenntarthatóságot biztosít az egyetem teljes hálózatán.

Ezt megerősítendő a táblaavatót követő ünnepségen Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere és Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora meghívta Kőszeg városát, Huber László polgármestert a jelenleg alakuló Pannon Városok Szövetségébe.

E gesztus ugyanakkor nem tekinthető csupán szimbolikusnak: a városok önkormányzatai és az egyetem valamint telephelyei közötti szoros együttműködés nem csupán az oktatás és a kutatás terén lehet gyümölcsöző, de távlatokat nyithat a vidékfejlesztés újabb lehetőségei számára.

A rendezvényen Friedler Ferenc rektor bejelentette: a Pannon Egyetem pályázatot nyújt be a kőszegi központ fejlesztése és a tavaly sikeresen megindult kutatói ösztöndíjprogram folytatása érdekében. A leendő ösztöndíjas kutatók részt vehetnek a kőszegi kampusz és a Pannon Egyetem munkájában, kutatásaikkal pedig tovább gazdagíthatják az egyetem tudományos életét.

Az Európa Házra még egy tábla került január 29-én. Arra emlékeztet, hogy 1994-től kezdődően itt alkotott a nemrég elhunyt Hankiss Elemér, akinek meghatározó volt a szerepe

a kőszegi szellemi műhely és tudományos központ kialakulásában az elmúlt, több mint 20 évben. Hankiss Elemér alapítója volt a Kőszegi Európa Ház Egyesületnek, egyik szellemi atyja – és állandó előadója – volt az ISES Alapítvány nyári egyetemének, megalapozója a KRAFT program elméleti hátterének. Utolsó nyilvános szereplése 2014. december 17-én, Kőszegen volt: a tévéfelvétel alapján készült kisfilmet az ünnepség során mutatták be, munkatársai pedig a Kreatív városok című, angol nyelvű kötet bemutatásával emlékeztek Hankiss Elemérre.

A táblaavatón részt vett Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője, Majthényi László, Vas Megye Közgyűlésének elnöke, Szűcs Gabriella, a Miniszterelnökség Európai Uniós Fejlesztéskért Felelős Államtitkárságának politikai tanácsadója, Pongrácz Ferenc, az IBM területi igazgatója, valamint a Pannon Egyetem dékánjai. A rendezvény házigazdája Miszlivetz Ferenc, az ISES Alapítvány igazgatója volt.

.