Winkler Róbert: Kutya utónévkönyv

2005.12.24. 13:16

Ha kutyánk utcai harcos típus, lehet neve Bismarck , de hallgathat a Che Guevera névre, ami inkább erdei, mint utcai harcosra utal, a lényeg, hogy folyjon a vér. Lehet Elvis, kicsit hosszabb, zselézhető hajú versenyzőknek. Stb.

 

 

Winkler Róbert Kutya utónévkönyv

Egy gazdag fickó emeletes házat vásárol egy kis városban. Miután beköltözik a gyönyörű házba, arra gondol, hogy a háznak nevet kéne adni. Gondolkozik, gondolkozik, de nem jut semmi eszébe. Kimegy a piacra, lám a sarkon egy cigánynő ezt kiabálja: - Csipkésbugyogót vegyenek, csipkésbugyogót vegyenek. - Ez jó lenne - mondja a fickó. Hazamegy és elnevezi a házat Csipkésbugyogónak. Egy kis idő múlva házőrzőkutyát is vásárol magának, és most sem tudja elhatározni, minek nevezze. Kimegy a piacra, lám ugyanaz a cigánynő ül a sarkon, de most ezt kiáltja: - Tököt vegyenek, tököt vegyenek! - Ez is jó lesz - mondja a fickó. Hazamegy és elnevezi a kutyáját Töknek. Telnek a hónapok, s elérkezik a fickó szülinapja. Nagy bulit rendez a házban, s meghívja a szomszédjait is. Ezek pontosan érkeznek, s kopogtatnak. Az ajtó nyílik, a házigazda pedig így üdvözli meghívottjait: - Gyertek be a Csipkebugyogómba, nem harap a Tököm!

Édes fiam, ne csinálj minden fingból problémát! Mondta Luther gyóntatópapja. Ám éppen ebből jött létre a reformáció, írja Friedenthal klasszikusnak mondható Luther életrajzában, amikor a fiatal pap minden semmiségért gyónni akart, ami aztán a reformációban éppen a gyónás kiiktatásához vezetett. Mi, akik tudjuk, hogy kezdetben volt az ige, s a sötétség szelleme lebegett a vizek felett, setétség vala a mélység színén, a Föld pedig kietlen és puszta vala, az isteni ige megteremtette a világosságot. Hát hogyne lenne fontos kedvenc kutyánk elnevezése, aki tudja, hogy semmi nem lehet olyan fontos az ember számára, hogy meg ne álljon szimatolni.

Kutyánk neve lehet Filozófus, akit rejtélyes, virtuális valóság vesz körül, talán a kutya-internet, szórakozottan végzi a megszokott ugatását, tangává alakítja a gázóra-leolvasó bermudanadrágját. Nem nézi szükségszerűen a felhőket, a végzetes gondolat-reakciókat akár egy pocsolya is kiválthatja. A kutyák filozófiai képességeit nem kell szükségszerűen az emberi szint alá helyezni. A mai filozófusok nagy része egyetért abban, hogy Platón óta nincs fejlődés a filozófiában, s okkal feltételezzük, hogy Platón sem volt nagy minőségi ugrás a korzikai masztiffhoz képest. Az ilyen kutyát nevezhetjük Kvantumnak, de csak akkor, ha a gazda soha nem hagyja el a Központi Fizikai Kutatóintézet területét. Lehet neve Newton, ha a kutya szívesen tanulmányozza a fénytörést, és szívesen szundikál almafa alatt. Aranyszabály! Egy Filozófust soha ne zavarjunk meg gondolatmenetében, ha bambul, tudomást sem vesz a világról - lehet, hogy épp meg akar szólalni.

Ha a kutyánk Mama kedvence kategóriába tartozik, lehet a neve Donna, amit tüzes tekintetű, mediterrán vérmérsékletű spánieleknek ajánl szerző, Winkler Róbert. Dorisz a hollywoodi-sóbizniszes hangzása miatt erőteljes színészi vénával rendelkező kutyáknak ajánlott. Lujza a Városligetben sakkozó német juhász, egy túlnyomórészt resztelt borjúmájon tartott mama kedvence. A Scarlett nem túl szerencsés választás, ezt a testes O’Harát még csak meg se billenti a szél. A Sissy csak látszólag elegáns megoldás, nevét hallva a buszmegállóban senkinek nem ugrik be a Ferenc Józsefné.

Lehet Asterix, ami újabban alacsony kutyaűrtartalmat kifejező név, eredetileg képregény-figura, aki egy ókori szteroidnak köszönhetően nagy sikerrel harcolt a rómaiak ellen. A Batu keleties metszésű szeme és szilaj vérmérséklete miatt a legtöbb bullterriernek jól áll.

Ha kutyánk utcai harcos típus, lehet neve Bismarck („a problémákat nem tárgyalással kell rendezni, hanem vérrel és vassal”), de hallgathat a Che Guevera névre, ami inkább erdei, mint utcai harcosra utal, a lényeg, hogy folyjon a vér. Lehet Elvis, kicsit hosszabb, zselézhető hajú versenyzőknek.

De:

A cowboy odamegy az indiánhoz, aki épp birkát legeltet:
Cowboy: - Szia, Indián! Beszélhetek a kutyáddal?
Indián: - Kutya nem beszélni.
Cowboy: - Szia, Kutyus, mi újság?
Kutya: - Semmi különös. (Indián ledöbbent arccal néz.)
Cowboy: - Ez az indián a gazdád?
Kutya: - Jaja.
Cowboy: - És jól bánik veled?
Kutya: - Nagyon jól. Kétszer megsétáltat, jó kajákat ad és heti egyszer elvisz a tóhoz játszani. (Indián teljes hitetlen arccal néz...)
Cowboy: - Indián, beszélhetek a lovaddal?
Indián: - Ló nem beszélni.
Cowboy: - Helló Ló, hogy vagy?
Ló: - Királyul. (Indián teljes sokkban...)
Cowboy: - Ez az indián a gazdád?
Ló: - Ja.
Cowboy: - És hogy bánik veled?
Ló: - Egész jól, lovagol velem, lecsutakol és istállóban tart, amikor rossz az idő. (Az indián teljesen elképed.)
Cowboy: - Indián, beszélhetek a birkáddal?
Indián: - Birka hazudni...


Winkler Róbert: Kutya utónévkönyv
Tericum Kiadó, 138 oldal, kötött
1970 forint
ISBN 963 84 5334

.