Hirdetés

Hetvenéves lett Presser Gábor
Presser Gábor Kossuth-díjas zeneszerző Szombathelyen - MTI Fotó: Kászoni László

Hetvenéves lett Presser Gábor

2018.05.27. 22:57

Hetvenéves lett Presser Gábor Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző

Hirdetés

Presser Gábor 1507. koncertjét október 7-én tartja az Arénában.

Május 27-én lett hetvenéves Presser Gábor Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, előadóművész, számtalan nagy sláger és musical komponistája.

Szülei baromfikereskedők voltak a Klauzál téri vásárcsarnokban, iskola után ő is ki-kijárt segíteni nekik. Négyéves kora óta zongorázik, Antal Imre is tanította, aki megjósolta, hogy nagy művész lesz belőle. Dob utcai házukban fölöttük élt Seress Rezső, a Szomorú vasárnap komponistája, aki lemezeket és kottákat mutatott neki. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába járt, közben a Kapás utcai tánciskolában órabérért zongorázott.

Hamar letett a zongoraművészi pályáról, inkább zongorakísérő akart lenni. A Magyarországra is elemi erővel betörő beatzene őt is magával ragadta, elkezdett dalokat írni. Tizenkilenc éves korában konzervatóriumi évfolyamtársa, Mihály Tamás vitte el az Omega együtteshez, melynek zeneszerzője lett, a második Táncdalfesztiválon ő kapta a hangszerelői díjat Zalatnay Sarolta Nem várok holnapig című daláért. Néhány hónapig a Scampolo együttesben játszott, majd 1968-tól az Omega „teljes jogú” tagja lett.

Ő volt az első három Omega-album első számú zeneszerzője

Néhány dalát maga énekelte: Trombitás Frédi, Tízezer lépés, 1958-as boogie-woogie klubban. Legismertebb számai ebből az időszakból: Ha én szél lehetnék, Petróleumlámpa, Régi csibészek, Ballada a fegyverkovács fiáról és a Gyöngyhajú lány, melyet a Scorpions White Dove címmel dolgozott fel. Az 1969-ben született dalból Kanye West amerikai rapsztár 2013-as albumán a szerzők engedélye nélkül használt fel másfél percet, amiért Presser és a szöveget író Adamis Anna beperelték, a jogvita peren kívüli megállapodással zárult.

Megalakult az első magyar „szupergrup”

Presser Gábor 1971-ben Barta Tamás gitárossal, Frenreisz Károly basszusgitárossal és Laux József dobossal megalakította az első magyar „szupergrupot”, a Locomotiv GT-t. Az együttesre külföldön is felfigyeltek, koncerteztek Angliában és az Egyesült Államokban is, idővel a tagcserék nyomán csak ő maradt az eredeti felállásból.

1974-ben Bartához és Lauxhoz hasonlóan ő is Amerikában maradhatott volna, remek szerződést kapott filmzenék komponálására, de főleg családja miatt hazajött. Az 1977-re teljesen átalakult LGT vezetőjének szerepe inkább zavarta, úgy érezte, az ügyintézés elveszi energiáit az alkotástól. A Presser mellett zenélő Somló Tamás, Karácsony János és Solti János olyan slágereket produkált, mint A rádió, Ugye, mi jó barátok vagyunk?, Mindenki másképp csinálja, Nem adom fel, Boksz, Zenevonat.

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.