Hirdetés

Hetvenéves lett Presser Gábor
Presser Gábor Kossuth-díjas zeneszerző Szombathelyen - MTI Fotó: Kászoni László

Hetvenéves lett Presser Gábor

2018.05.27. 22:57

Hirdetés

1992-ben az LGT elköszönt a közönségétől

Az LGT, amely a tabáni koncertekkel hagyományt teremtett, 1992. május 17-én a Nyugati pályaudvar nagycsarnokában rendezett koncerttel köszönt el közönségétől. 1997-ben, majd 2002-ben újra lemezt készítettek, utóbbit az óbudai Hajógyári-szigeten rendezett LGT-fesztiválon mutatták be, s 2007-ben öt év újabb hallgatás után hatalmas sikert arattak a Sziget-fesztivál “nulladik” napján. 2013 elején az LGT három teltházas koncertet adott a Budapest Arénában, s ez lett – bár akkor még senki nem gondolta – a legendás zenekar valódi búcsúja, miután Somló Tamás 2016 közepén elhunyt.

Presser több hazai előadónak (Zorán, Kovács Kati, Katona Klári, Demjén Ferenc, Révész Sándor) írt sikeres albumokat, emellett számos musical zeneszerzője. 1973-ban született Déry Tibor kisregénye alapján a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, 1975-ben mutatták be a Harmincéves vagyok, két évvel később a Fejes Endre regénye nyomán született Jó estét nyár, jó estét szerelem című musicalt. Dalai ma is élnek a köztudatban, valószínűleg mindenki ismeri például a Miénk itt a tér, a Ringasd el magad, a Neked írom a dalt vagy a Szólj rám, ha hangosan énekelek című szerzeményét.

Több mint 30 filmhez szerzett zenét

1978 óta a budapesti Vígszínház zenei vezetője, ahol önálló dalesteket ad, harminc éve megy teltházzal az általa komponált A padlás című „félig mese, félig musical”, s húsz éve mutatták be a Szent István körút 14. című zenés darabját. Ő írta az Operaházban 1982-ben premierre vitt A próba című balett zenéjét, ő vitte sikerre Dés László Nagy utazás című dalát a Sose halunk meg című filmben. Több mint 30 filmhez szerzett zenét.

1994-ben jelent meg szólólemeze Csak dalok címmel, ezt követte a Kis történetek, az Angyalok és emberek, a T12enkettő, a Rutinglitang, s több válogatásalbumot is kiadott. A gyerekekhez szólnak Meserádió sorozatának lemezei, néhány éve teljes egész estés színpadi zenét írt Varró Dániel Túl a Maszat-hegyen című verses meseregényéhez. 2001 óta az Amadinda Ütőegyüttessel együtt búcsúztatja az évet nagyszabású “házibuli” keretében a Zeneakadémián.

Kezdeményezésére első alkalommal 2008-ban a Sziget fesztivál „mínusz egyedik napján” tartották a Magyar Dal Napját, később ez a rendezvény szeptember 2. vasárnapjára tevődött át. 2004-2010 között a Megasztár televíziós tehetségkutató verseny zsűrijének tagja volt.

A magyar rockzene történetének egyik legendás alakja

Presser Gábor a nyilvánosságot önmagáért nem kedveli, dalait és zenéjét tartja fontosnak. Kimagasló zenészi és zeneszerzői tevékenysége révén a modern magyar rockzene történetének egyik megkerülhetetlen, legendás alakja. Saját bevallása szerint “azt, hogy ki mennyit ér önmagának és másoknak, az elvégzett munkái, az eredményei határozzák meg”.

Tevékenységét számtalan kitüntetéssel ismerték el: 1995 után 1999-ben életművéért kapta meg a Huszka Jenő-díjat, 1977-ben (a rockműfaj kiválóságai közül elsőként) Erkel Ferenc-díjat vehetett át, 1990-ben érdemes művész lett, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével jutalmazták. A magyar rockzene megteremtésében, majd megújításában betöltött meghatározó szerepéért, igényes zeneszerzői tevékenységéért és előadóművészetéért 2003-ban Kossuth-díjjal tüntették ki, 2004-ben Prima Primissima díjat kapott.

Presser Gábor 1507. koncertjét október 7-én tartja az Arénában.

.