Michelangelo, Rubens és Dalí a Szépművészeti Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galériában

2019.01.26. 08:59

Többek között Michelangelo rajzait; Rubens, Van Dyck és a flamand barokk mestereit; Magritte, Dalí és a szürrealisták munkáit láthatják az érdeklődők.

Többek között Michelangelo rajzait; Rubens, Van Dyck és a flamand barokk mestereit; Magritte, Dalí és a szürrealisták munkáit, valamint Brassai fotográfiáit felvonultató kiállítások szerepelnek a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) 2019-es programjában.

    

A tavaly őszi újranyitás óta a Szépművészeti Múzeum már több mint 100 ezer látogatót vonzott, akik elsősorban a 70 év után ismét látható Román csarnokra és a megújult állandó kiállításra voltak kíváncsiak.
A Szépművészeti rövidesen nagyszabású időszaki tárlatokkal is jelentkezik: áprilisban nyílik az első magyarországi Michelangelo-kiállítás, a reneszánsz mester harminc rajzával és kortársai - mint Leonardo, Raffaello vagy Bronzino - további félszáz alkotásával.
    

Októbertől a korábbi Rembrandt-kiállítás "folytatásaként" a flamand festészet aranykorát megidéző tárlat várja a közönséget mintegy harminc Rubens- és több mint tíz Van Dyck-remekművel.
    

A Nemzeti Galériában Weininger Andor hagyatékát mutatja be a Bauhaus 100 című kiállítás, majd a Fortepan fotóarchívum képeiből lesz látható válogatás.
    

Nyár közepén nyílik a párizsi Pompidou Központtal közösen szervezett, nagyszabású szürrealista kiállítás, amely a művészeti mozgalom olyan mestereinek alkotásait vonultatja fel, mint Salvador Dalí, René Magritte, Joan Miró, Pablo Picasso vagy Man Ray.
    

A maga korában a világ egyik legkeresettebb portréfestőjeként működött a Ferenc Józsefet, XIII. Leó pápát és négy amerikai elnököt is megörökítő László Fülöp, akire kamaratárlattal emlékezik az MNG.
    

Októberben csaknem 200 fotográfiát felvonultató Brassai-kiállítással jelentkezik a Nemzeti Galéria, majd az év végén a 20. század egyik legjelentősebb magyar képzőművésze, a holokauszt áldozatául esett Farkas István előtt tiszteleg kiállítás.

.