Online rendezik meg a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivált

MTI

2022.01.16. 13:02

Ebben az évben rekordszámú, több mint 150 pályázatból 30 koreográfia jutott tovább a versenyprogramba.

Online rendezik meg a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivált: az Orkesztika Alapítvány a fesztivál produkcióit YouTube-csatornáján közvetíti január 19. és 22. között esténként 7 órától.

A SzólóDuó Fesztivál célja, hogy a szárnyaikat bontogató és a tapasztalt alkotók, táncosok számára egyaránt bemutatkozási lehetőséget nyújtson, és legújabb alkotásaikat megismertesse a nagyközönséggel. Emellett személyre szóló szakmai visszajelzést biztosít számukra, és a nemzetközi zsűrivel, valamint a többi résztvevővel való nyitott kommunikáció lehetőségét teremti meg - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a fesztivált az idén már öt jelölőkör előzte meg, nem csupán a német, lengyel, magyar és videós, hanem új partnerintézetük révén a holland jelölőkörről is kiválasztottak produkciókat. Ebben az évben rekordszámú, több mint 150 pályázatból 30 koreográfia jutott tovább a versenyprogramba.

A közleményben kiemelik, hogy az online formátummal a fesztivál otthonról, kényelmesen elérhető színházi élményt nyújt, és minőségi válogatást kínál a feltörekvő, friss, hazai és külföldi produkciókból. A koreográfiákban a táncosok röviden, szólók esetén maximum 6, duók esetében maximum 9 percben mutatják be alkotásaikat.

A fesztivált január 19-én vendégelőadásokkal nyitják meg. Azok a résztvevők, akiket a jelölőkörök zsűrije továbbjuttatott a versenyprogramba, a fesztivál második és harmadik napján lesznek láthatóak. Közülük a legjobb produkciók a szakmai zsűri döntése és a közönség szavazatai alapján nyerik el a díjakat, őket a SzólóDuó 2022 Gálaesten, január 22-én láthatja a közönség. Szavazni a fesztivál Facebook-oldalán lehet január 20. és 21. között.

A rendezvény sztárvendége a Magyar Mozdulatművészeti Társulat és a Duda Éva Társulat, valamint a fesztivál hagyományaihoz híven a tavaly díjazott produkciók is újra láthatók lesznek.

A fesztivál kísérőprogramjaként a 13. Ork_Kota_Platformot is megrendezik. A Kontakt Táncért Alapítvány és az Orkesztika alapítvány pályázata keretében egyperces táncfilmek láthatók. A beérkezett csaknem 100 filmből 23 alkotást választott ki a zsűri, az alkotásokra az esemény Facebook-oldalán várják a szavazatokat. A zsűri- és a közönségdíj nyertesét a SzólóDuó Gálaestjén hirdetik ki.

.