Átadták Az év múzeuma idei díjait

MTI

2022.05.21. 19:02

Átadták Az év múzeuma idei díjait szombaton a Múzeumi Világnap alkalmából rendezett Múzeumok Majálisán a Múzeumkertben.

Az elismerést idén a nagy múzeumok kategóriájában a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, a kis múzeumok közül a bajai Türr István Múzeum érdemelte ki - közölte a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület szombaton az MTI-vel.

Mint írták, a múzeumokat kilenc tagú bizottság értékelte: Bereczki Ibolya, mint a bizottság elnöke, Mészáros Balázs, Ringer István, Heilauf Zsuzsanna, Vicze Magdolna és Kónya Béla a Pulszky Társaság, továbbá Kemecsi Lajos, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége, Végh Katalin, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, és Molnárné Aczél Eszter, az ICOM Magyarország képviseletében.

Az értékelés során a bizottság a múzeumok fejlődését számos szempont alapján vizsgálta, melyek a megújulás, a gyűjteménymenedzsment, az ismeretátadás és hozzáférés, a szolgáltatások, a társadalmi felelősségvállalás kategóriái voltak.

A fődíjak mellett kiosztották a múzeumszakmai szervezetek különdíjait is.

Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíjában a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum részesült. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a Kállay Gyűjtemény kapta. Az idén az ICOM Magyarország különdíját az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény érdemelte ki.

.