Hat bemutatót tervez a jövő évadban a Pinceszínház

MTI

2022.06.26. 13:54

Ősszel megújult arculattal, felújított belső térrel és reprezentatív repertoárral térnek vissza.

Hat bemutatót tervez a jövő szezonban a budapesti Pinceszínház, amely a 2022/2023-as évadban az idén megkezdett művészeti munkát folytatja tovább - közölte a színház az MTI-vel.

A közleményben kiemelik: a most záruló évadban kulcsszavuk a változás volt. "Változott a műsor, az arculat, a szerzők, az előadások, változtunk mi magunk is" - írják, hozzátéve: ennek a folyamatnak az eredményeként ősszel megújult arculattal, felújított belső térrel és reprezentatív repertoárral térnek vissza.

Bella Máté és Karafiáth Orsolya Macskadémon című művét, a Szentedrei Teátrummal és a Gergye Krisztián Társulattal közös produkciót szeptemberben mutatják be. O. Horváth Sári Hitler ABBA-t énekel című darabjának premierjét a szerző rendezésében októberre tervezik.

Paul Pörtner Hajmeresztő című művét Kelemen József állítja színpadra, decemberi bemutatóval. A G. E. Lessing Bölcs Náthán és Ulrich Hub Náthán gyermekei című műve nyomán készült produkció, Madák Zsuzsanna Jeruzsálem című osztálytermi színházi nevelési előadása 2023. januárjától lesz látható.

Kiss Csaba De mi lett a pasival? című darabját a szerző rendezésében 2023 februárjában mutatják be. Euripidész Médea című tragédiáját Ágens (Gyimesi Ágnes) és Karsai György viszi színre az évad második felében, a tervek szerint márciusi bemutatóval.

A közleményben felidézik, hogy az idei évadban 168 előadást, 10 bemutatót tartottak, 10300 nézőnek. Elindították a Trezor közéleti beszélgetés sorozatot Szarka Jánossal, amelyben vendégük volt Alföldi Róbert, Cserhalmi György, Nagy Ervin, Hernádi Judit, ebben a sorozatban lépett utoljára színpadra Haumann Péter.

Belekezdtek a 9 magazinnal közös Esti kohász "féknyúz" színházi sorozatba, partnerük lett a FreeSzfe Egyesület, többször otthont adtak az Ab Ovo kiadónak és a budapesti művészeti iskoláknak, emellett számos produkciót fogadtak be. Színházi nevelési csoport működött a színházban középiskolás és egyetemista diákoknak.

Mint írják, a jövő évadban is tovább folytatják az idén elindított programsorozatokat és együttműködéseket, emellett a Pinceszínház ad majd otthont a Magyar Színházi Társaság Csináljunk színházat! című sorozatának is. Továbbra is várják a gimnazista és egyetemista korosztályt színházi nevelési programjaikra.

Kiemelik: a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetnek a társművészetekre. A színház továbbra is otthont ad a Benkó Dixieland Bandnek, közösségtalálkozóknak, beszélgetéssorozatoknak, könyvbemutatóknak és ősztől kiállítótértként helyszínt biztosítanak a kortárs képzőművészeknek.

.