Folytatódik az Elveszett idők című kisjátékfilm-sorozat

MTI

2022.10.12. 20:10

A sorozat három korszakot mutat be: az '56-os forradalom és szabadságharchoz vezető időszakot, a véres megtorlás eseményeit, majd a megszilárdult Kádár-rezsim éveit.

Folytatódik az M5 kulturális csatorna saját gyártású drámája, az Elveszett idők, amely három korszakot mutat be: az '56-os forradalom és szabadságharchoz vezető időszakot, a véres megtorlás eseményeit, majd a megszilárdult Kádár-rezsim éveit. Az Elveszett idők második évadának első része október 23-án este látható a csatornán - tudatta az MTVA Sajtó és Marketing Irodája szerdán az MTI-vel.

"A második évaddal - mind tartalmi, mind esztétika értelemben - emeltük a tétet: több helyszínen forgattunk, igyekeztünk összetettebb cselekményeket létrehozni, hiszen célunk az, hogy még inkább átélhetővé tegyük a történeteket" - idézi a közlemény Merkl Lászlót, a történelmi dráma forgatókönyvíróját.

A jelenetek összeállítása során az alkotók folyamatosan konzultáltak a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) és más intézmények történészeivel. Ennek is köszönhetően a történet nem hétköznapi helyszíneken játszódik, hanem korhű vasúti kocsikban, vesztőhelyen vagy színházi környezetben - olvasható a közleményben.

Mint írják, az Elveszett idők azért is különösen izgalmas, mert nincsenek ismétlődő karakterek, minden epizód egy újabb történetet mutat be, fikciós elemekkel egyfajta sűrítményét adja a magyar történelem valós eseményeinek. A sorozat arra törekszik, hogy minél változatosabb miniatűröket mutasson be, minden jelenet sorsfordulat is egyben, etikai kérdésfelvetésekkel.

"A második évad jól illeszkedik abba a munkába, melyet az M5 kulturális csatorna végez: igyekszünk ismeretterjesztő-vitaindító attitűddel foglalkozni a magyar történelem különböző korszakaival" - idézi az összegzés Bán Jánost, az M5 kulturális csatorna igazgatóját.

A tájékoztatás szerint a kulturális csatorna és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága együttműködésének köszönhetően az Elveszett idők négy epizódja rendhagyó történelem-, valamint médiaórák részeként megjelenik a középfokú oktatásban, ezzel edukációs szerepet is betöltve.

Az Elveszett idők egy rangos nemzetközi televíziós alkotásokat szemléző fesztiválon is helyet kapott. Az ABU Prizes 2022-es versenyén három külföldi alkotással együtt, TV dráma kategóriában a döntőbe került - áll az összegzésben.

.