Jövő héten rendezik meg a Szolnoki Tiszavirág Fesztivált

MTI

2023.06.16. 12:04

Öt napon keresztül kulturális programok, zenei csemegék várják az érdeklődőket, és természetesen a gasztroélmények sem maradnak el.

Négy színpadon csaknem ötven zenés produkcióval, valamint filmvetítéssel, kézműves vásárral, gyermekprogramokkal és pódiumbeszélgetéssel is várják június 20. és 24. között a Szolnoki Tiszavirág Fesztiválra látogatókat a szervezők.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) az immár tizenhatodik alkalommal megrendezett Tisza-parti fesztivál csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: az ingyenes rendezvény minden korosztály számára kínál kikapcsolódási lehetőséget, és kis szerencsével a tiszavirágzás is látható lesz.

Hozzátette: a szűkösebb költségvetés mellett is mindenképp meg kell tartani a magas minőséget képviselő és sok embert vonzó rendezvényeket, ilyen a Szolnoki Tiszavirág Fesztivál, az augusztus 20-ai rendezvénysorozat, Szolnok város napja, a Gulyásfesztivál és a Tiszai Hal Napja is.

Kovács Ákos, a fesztivál főszervezője elmondta: öt napon keresztül kulturális programok, zenei csemegék várják az érdeklődőket, és természetesen a gasztroélmények sem maradnak el.

A fesztivál zenei palettáján változatos műfajok és több tucat zenekar szerepel. A hazai fellépők között lesz például Lovasi András, a Magashegyi Underground, Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar, a népzene és a jazz világából is érkeznek előadók, valamint francia, olasz és cseh fellépők is szórakoztatják majd a látogatókat - sorolta.

Emellett a fesztivál egy gasztronómiai élménykörút is, ahol rangos magyar borászatok, kézműves sörfőzdék és pálinkafőzdék kiemelkedő tételeit is megkóstolhatják majd a résztvevők a Borutcában, a Maláta téren és a Pálinkalandon. Meghatározó szerep jut a tradicionális ételeknek, például a ropogós haltepertőnek, a frissen sült kemencés lepénynek vagy a házi rétesnek - tette hozzá.

Mindezeken túl számos gyermekprogrammal - például kézműves foglalkozásokkal, bábszínházzal, interaktív játszóházzal - várják a családokat. Lesznek a természetvédelemmel, a környezettudatos életmóddal,  a könnyűzenével kapcsolatos kerekasztal-beszélgetések, különböző bemutatók és előadások.

Kovács Ákos kitért arra, hogy idén is lesz kézműves vásár a Sóház utcában, a parkmozi óriásvásznán pedig filmeket láthatnak a kikapcsolódni vágyók, miközben a környék épületeit fényfestéssel díszítik. Emlékeztetett arra, hogy a református templom homlokzatának díszítésére fényfestő-rajzpályázatot írtak ki. Mint hozzátette, a pályázat nyerteseinek, résztvevőinek alkotásait kiállításon is bemutatják. 

A programok között lesznek városnéző, helytörténeti séták, ökojátszóház, kézműves foglalkozás, vásári bábjáték, bolhapiac- és termelői vásár, előadások. Emellett környezetvédelmi, fenntarthatósági, baleset- és bűnmegelőzési programokat is szerveznek. A részletes programok a tiszaviragfesztival.hu oldalon érhetők el.

A tiszavirág (Palingenia longicauda) hazánk egyik védett rovarfaja, természetvédelmi értéke egyedenként tízezer forint. A 8-12 centiméteres kérészfaj életének utolsó és legfontosabb napja a tiszavirágzás, azaz a kérészrajzás: három év lárvaállapot után kelnek ki a kérészek, szaporodnak, és utána szinte azonnal elpusztulnak. A kérészek általában június közepe táján indulnak rövid útjukra.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Tiszai Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság állománya folyamatosan gyűjti az adatokat arról, hogy mikor várható a kérészek tömeges rajzása, és természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és halászati őrökkel közösen ellenőrzi a kapitányság illetékességi területét a rovarok védelmében.

A tiszavirág-állományra fokozott veszélyt jelent az egyedek horgászati célú elpusztítása, az állatok gyűjtése - hangsúlyozzák, hozzátéve, hogy a faj napjainkra csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján található meg.

A természet védelméről szóló törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása, az élő és az elhullott egyedek gyűjtése is. A védett rovarok elpusztítója szabálysértést követ el, és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.    

Természetkárosítást is elkövethet, aki a rovarok telepét károsítja meg vagy jelentős mennyiségű egyedet gyűjt. Felelnie kell annak is, aki a rajzásba kisgéphajóval szándékosan belehajt és megzavarja, elpusztítja a kérészeket - írták.    

.