Múzeumok éjszakája - Táncház, családi foglalkozások, tárlatvezetések, koncertek a Műcsarnokban

MTI

2023.06.20. 21:11

Kézműves promenád, táncház, családi foglalkozások, tárlatvezetések, koncertek és egyéb programok várják a közönséget a Műcsarnokban szombat délután és este, a Múzeumok éjszakáján.

A Műcsarnok melletti promenádon kicsik és nagyok kézműves foglalkozáson lehetnek alkotó részesei a népművészeti formakincs újjászületésének 16 órától. Mindeközben népzene szól, táncra is lehet perdülni - közölte a Műcsarnok hétfőn az MTI-vel.

A promenádon fellépő Korinda Zenekar a magyar nyelvterület keleti végein élő népcsoportok hagyományos népzenéjének hiteles tolmácsolását tűzte ki céljául. Bár a zenekar számára a moldvai csángó népzene jelenti a fő irányvonalat, Gyimes, Barcaság, Székelyföld, valamint Bukovina magyar és román népzenéje is repertoárjuk részét képezi - szól az együttesről a közlemény.

A Műcsarnok Promenád a különféle népművészeti motívumokat felhasználó MintaKINCStár foglalkozásokkal is várja az érdeklődőket. Az alkotó foglalkozás résztvevői a hagyományos mintákat új technikákkal kelthetik életre.

Mint a közlemény kiemeli, a LélekFormák - II. Népművészeti Nemzeti Szalon ihlette program keretében a Műcsarnok épületében is egymást váltják a színes események.

A közös ló szétosztása című művészetpedagógiai foglalkozás gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt lehetőséget ad arra, hogy felfedezzék és megismerjék a Súlypontok című kiállítás szobrait. Az esemény során a résztvevők a közös ló öntőformáit részekre bontva elkészíthetik a saját öntőformájukat, majd egymással együttműködve megtalálhatják az összeillő részeket és megalkothatják egy közös ló formáját.

A Műcsarnok Könyvtár és Archívum Ex Library könyvvásárán különleges kiadványokat lehet vásárolni: a Műcsarnok saját, illetve hazai és külföldi kiállítóhelyek katalógusait, köteteit.

A LélekFormák című kiállításban 18 órától Vetró Mihály tart kurátori tárlatvezetést, majd a Feledi Project művészei, Jenei Lilla és Julien Klopfenstein adják elő Feledi János koreográfiáját.

Bodolay Géza az Abszurd királyság - Az iskolakerülő művészet parodisztikus világa című tárlatán vezeti végig az érdeklődőket, míg Waszlavik Gazember László zenés tárlatvezetése tart Fábián Zoltán ALEA IACTA EST? című kiállításában, majd Rabóczky Judit szobrász mutatja be a nézőknek a Súlypontok - A megjelenítés határai a kortárs szobrászatban című kiállítást.

Dresch Mihály a Súlypontok tárlat ihlette zenei gondolatokkal jelentkezik az este folyamán, végül Szabó Tamás szájharmonikás és zenésztársai az 1930-as, 1940-es évek amerikai folk, country és blues zenéjéből válogat a Műcsarnokban.

.