Szeptemberben újra felújított filmklasszikusok láthatók Budapesten

MTI

2023.06.26. 14:55

A fesztivál kiemelt témája a Korda-univerzum lesz.

Szeptember 12. és 17. között rendezi meg a Budapesti Klasszikus Film Maratont, a restaurált klasszikusok és filmtörténeti gyöngyszemek nemzetközi fesztiválját a Nemzeti Filmintézet (NFI) - tájékoztatta az NFI hétfőn az MTI-t.

Az immár hatodik alkalommal megvalósuló Budapesti Klasszikus Film Maraton az idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban és a Francia Intézetben várja a látogatókat, továbbá ingyenes szabadtéri vetítéseket tartanak a bazilika előtt, a Szent István téren.

A rendezvényt szakmai programok, kerekasztal-beszélgetések kísérik, valamint több restaurálási premier és filmtörténettel foglalkozó alkotás bemutatója is várható - olvasható a közleményben.

Mint írják, a fesztivál kiemelt témája a Korda-univerzum lesz, a látványos közönségkedvenc filmek alkotója, a Sir Alexander Kordaként világhírűvé vált Korda Sándor rendező-producer születésének 130. évfordulója alkalmából.

A filmválogatás nemcsak Korda Sándor pályáját és fontosabb alkotásait mutatja be, hanem azt az izgalmas szellemi közeget, azokat a magyar és nemzetközi munkatársakat is, akik közreműködtek a második világháború utáni brit filmipar megteremtésében, többek között a két másik Korda testvért, Zoltánt és Vincét és a legendás forgatókönyvírót, Bíró Lajost.

A Budapesti Klasszikus Film Maratonon nagyvásznon, felújítva lesz látható többek között Korda első világsikere, a VIII. Henrik magánélete, a Vivien Leigh és Laurence Oliver főszereplésével készült Lady Hamilton és az Orson Welles főszereplésével forgatott A harmadik ember.

A fesztivál további szekcióiban a sport és mozgókép témában láthatók alkotások, fontos női alkotók filmjei, továbbá a filmek visszarepítenek az időben, hogy bemutassák a 150 éves Budapestet és felidézzék a magyar közönség örök kedvencét, Latabár Kálmánt. A rendezvény külön szekcióban mutatja be az Emeric Pressburger néven Nagy-Britanniában világhírűvé vált, Oscar-díjas Pressburger Imre alkotásait is.

A Budapesti Klasszikus Film Maraton kiemelt szakmai partnerei Martin Scorsese filmmegőrzést és filmrestaurálást támogató alapítványa, a The Film Foundation, a British Film Institute (BFI), a Cinématheque française és a Paramount Archívum.

.