Női punkzenekaroktól jelent meg válogatáslemez

MTI

2023.09.08. 21:11

Az elmúlt évtized hazai női punk- és underground zenekaraitól adott ki válogatáslemezt a Trottel Records Riot! Women from the Hungarian Wasteland Vol. 1 címmel.

A vinylen és digitális forgalmazásban egyaránt elérhető album a 2010-2020-as évek hat, kevéssé ismert magyarországi női együttes tevékenységét dokumentálja.

Rupaszov Tamás, a Trottel Records vezetője az MTI-nek elmondta: a lemezen hallható tizenhat szám előadói között a Halott Kígyók, a Holnaplányok, a Kultivátor, a Palánta, a Piresian Beach és a Plüssnapalm szerepel.

"Ezek a zenekarok azok számára lehetnek ismerősek, akik olyan underground helyekre járnak koncertekre, mint például a Gólya, az Auróra vagy a Kripta" - jegyezte meg a kiadó vezetője.

A zenekarok stílusa a pszichedelikus hardcore-tól a noise-on, feminista avantgárd punkon át a garázs punkig terjed és mutatja meg a színtér zenei sokszínűségét. A mondanivaló mai, az előadók magyar női szemmel közelítik meg az aktuális társadalmi és politikai témákat.

A válogatáson szereplő felvételek korábban csak a zenekarok különböző netes oldalain vagy demó formátumban voltak elérhetők; szerepel közöttük budapesti, szegedi és szombathelyi csapat is.

"A projekt a folyamat során sorozattá bővült, készülőben van egy újabb válogatáslemez" - mondta Rupaszov Tamás. A borítót Hudra Móni készítette a Q Képregényújságtól, a mastering Tanka István munkája.

Az egyik legfontosabb magyarországi független lemezkiadó, az 1992 óta működő Trottel Records által gondozott lemezek a nem mainstream zene teljes spektrumát lefedik a undergroundtól a kísérleti kortárs zenéken át az autentikus népzenéig. A Trottel Records eddig mintegy kétszáz kiadványt jelentetett meg, 2016-tól szinte csak vinylen.

Rupaszov Tamás, a kiadó, valamint a Trottel és a Talayapa zenekar vezetője a nyolcvanas évek óta dokumentálja a hazai undergroundot.

.