Fődíjat nyert New Yorkban az Előző életek című film

MTI

2023.11.28. 11:46

A filmes díjszezon nem hivatalos nyitányának tekintett, Gotham díjátadó gálán történt.

Az Előző életek című dráma kapta a fődíjat a filmes díjszezon nem hivatalos nyitányának tekintett, Gotham díjátadó gálán hétfőn este New Yorkban - számolt be róla a Indiewire.com filmes portál.

A Gotham-díjra korábban olyan független filmek pályázhattak, amelyeknek költségvetése nem haladta meg a 35 millió dollárt. Mivel idén ezt a költségvetési határt eltörölték, olyan nagyszabású produkciók is szerepeltek a díjakra jelöltek között, mint a Barbie vagy a Ferrari.

Az idei jelöltmezőnyben végül 20 mozifilm, 11 tévésorozat és 30 színészi alakítás versengett a díjakért.

A legjobb film díját Celine Song első nagyjátékfilmje, az Előző életek kapta, amely két gyerekkori barátról szól, akiket elválasztanak egymástól, mikor egyikük, Nora szülei kivándorolnak Dél-Koreából. Húsz év múlva találkoznak ismét, mikor Nora hazatér.

A legjobb színészi alakítás díját, amelyért tíz színésznő és színész versengett az osztatlan kategóriában, Lily Gladstone, a The Unknown Country sztárja nyerte el.

A legjobb epizódszereplő pedig Charles Melton lett a May December című filmben nyújtott játékáért.

Justine Triet Arany Pálma-díjas alkotása, az Egy zuhanás anatómiája a legjobb nemzetközi film díját és a legjobb forgatókönyvért járó elismerést is megkapta.

A legjobb dokumentumfilm trófeáját a tunéziai Kaouther Ben Hania Four Daughters című munkája nyerte el.

A legjobb rendező Gotham-díját pedig az A Thousand and One című filmjéért A. V. Rockwell vehette át.

A tévés produkciók mezőnyéből a 40 percnél hosszabb epizódú produkciók közül az Anne Frank bújtatója című minisorozatnak ítélték oda a díjat. A 40 percnél rövidebb epizódú jelöltek közül pedig a Balhé nyert.

A versenykategóriák díjai mellett több, előre bejelentett elismerést is átadtak a gálán. Ezek között a Megfojtott virágok a Gotham Történelmi ikon & alkotó, a Barbie pedig a Globális ikon & alkotó elismerést kapta.

A Gotham Film- és Médiaintézet által szervezett díjkiosztó ceremónián tavaly a Minden, mindenhol, mindenkor című amerikai produkció kapta a legjobb filmnek járó fődíjat.

.