Június 30-ig lehet pályázni az Európai Örökség címre

MTI

2024.05.02. 19:07

A címet 11 év alatt eddig 22 tagország 67 helyszíne nyerte el.

A kulturális örökség védelméért felelős miniszter ismét meghirdette az Európai Örökség cím elnyerésére pályázó helyszínek nemzeti szintű előzetes kiválasztására vonatkozó pályázatot, melyre június 30-ig lehet jelentkezni - tudatta az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) csütörtökön az MTI-vel.

Mint az összegzésben felidézik, az Európai Örökség címet 11 év alatt eddig 22 tagország 67 helyszíne nyerte el, köztük négy magyarországi pályázó helyszín: 2015-ben a Páneurópai Piknik Emlékpark, 2016-ban a Liszt Ferenc Zeneakadémia, 2018-ban a Dohány utcai Zsinagóga, 2020-ban pedig Szentendre városa.     

Az Európai Örökség cím általános célkitűzése, hogy az európai polgárokban - különösen a fiatalokban - az európai történelem és kulturális örökség közös értékeire és elemeire alapozva megerősítse az Európai Unióhoz való tartozás érzését, megszilárdítsa a nemzeti és regionális sokszínűség elismerését és élénkítse a kultúrák közötti párbeszédet - olvasható a közleményben.

Mint írják, ennek érdekében a cím egyrészt azon helyszínek szimbolikus értékének hangsúlyozására és ismertségének növelésére törekszik, melyek jelentős szerepet töltöttek be Európa történelmében és kultúrájában és az Európai Unió építésében, másrészt az európai polgárok Európa történelméről és az Unió építéséről, továbbá közös, de eltérő kulturális örökségéről, különösen az európai integráció folyamatának alapját képező demokratikus értékekről és emberi jogokról szóló ismereteinek gyarapítását célozza.

Mindezzel összhangban az európai uniós fellépésben közreműködő helyszínek megismerhetőségük fokozása mellett európai jelentőségük kiemelésére, a régió vonzerejének növelése-, gazdasági- és fenntartható fejlődése előmozdítására, az európai polgárok közös kulturális örökségükkel való megismertetésére, a kultúrák közötti párbeszéd élénkítésére, a kulturális örökség, valamint a kortárs művészeti és alkotói tevékenységek közötti szinergiák ösztönzésére, illetőleg a tapasztalatok és a legjobb gyakorlatok megosztásának uniószerte történő elősegítésére törekszenek.

A pályázaton az egyes helyszínek önállóan, továbbá nemzeti tematikus-, vagy transznacionális helyszínként indulhatnak. Pályázni az Európai Bizottság által készített és közzétett, a nevezett helyszín típusának megfelelő pályázati formanyomtatvány kitöltésével és benyújtásával lehet.

A pályázatot postai, valamint elektronikus úton június 30-ig kell elküldeni. A részletes pályázati kiírás és a beadáshoz szükséges formanyomtatványok a kormany.hu/oldalon érhetők el - olvasható a közleményben.

A helyszínek előzetes, nemzeti szinten történt kiválasztását követően az Európai Bizottság 2026 első negyedévében, egy független szakértőkből álló testület ajánlása alapján hozza meg döntését az Európai Örökség cím odaítéléséről - áll az összegzésben.

.