Úton lakókocsival – tippek és tanácsok kezdőknek

2014.07.24. 10:37

 Egy gyakorlott utazót kérdeztünk.

Egy középkategóriás használt lakókocsi ára 500 ezer és 2 millió forint között mozog, de azt mondják, megéri az élmény. A 40 éve lakókocsival utazó Miszlai Istvánné Erzsébetet, a Magyar Camping és Caravanning Club tagját arra kértük,  adjon tanácsokat azoknak, akik gondolkodnak az életformán. 

Július vége van, az idő végre alkalmas a nyaralásra vagy egy komolyabb családi kiruccanásra. Az utazás egyik módja  a lakókocsi, amelyről többségünk már valószínűleg álmodozott. 

Használatáról, működéséről azonban a kívülállók általában keveset tudnak.       

"Elsősorban azoknak ajánlanám a lakókocsit, akik gondolkodnak ezen az életformán. A legtöbben sátorral kezdik, akinek esetleg ilyen jellegű élménye nincs, azt arra biztatom, kezdje ezzel. Ugyanakkor a lakókocsi egy teljesen más élményt nyújt, hiszen olyan kényelemmel rendelkezik, amelyet egy sátorban nehezen vagy egyáltalán nem lehet megvalósítani" – mondta  megkeresésünkre Miszlai Istvánné, aki már körülbelül 40 éve választja utazásaihoz ezt a járművet.  

Úton lakókocsival – tippek és tanácsok kezdőknek

Mielőtt lakókocsi vásárlásra adjuk a fejünket, mindenekelőtt gondoljuk át, hol tudjuk tárolni a járművet. Miszlai Istvánné tapasztalatai azt mutatják, a lakókocsit célszerű zárt helyen (pl.: garázsban) tartani. Ha ilyenünk nincs, akkor arra mindenképpen ügyeljünk, hogy legalább télen letakarjuk, ezzel is óvva az időjárás viszontagságaitól. (Ezen kívül érdemes téliesíteni is, ez alatt a vizes berendezések víztelenítését, áramtalanítást, illetve a kerekek tehermentesítését értjük.)                   

 Ha már a vásárlásnál  tartunk,  fontos tanács, hogy  nem mindig a drágább autó a jobb, illetve kezdőként érdemes egy középkategóriás használt lakókocsit vennünk, azon belül is egy kisebbet, olcsóbbat választani, hiszen az alapfelszerelés gyakorlatilag mindegyikben ugyanaz - tudtuk meg. 

Általában minden lakókocsi rendelkezik az alábbi eszközökkel: egy francia- vagy egy kétszemélyes ágy, illetve fekhellyé alakítható plusz felületek. Ezeken kívül a gázfőző, mosogatófal, fűtés, bojler, mosdó, zuhanyzó helyiség, és a beépített toalett szintén alaptartozéknak számít.  

Habár a lakókocsizás átlagosan 30-50 százalékkal kevesebbe kerül, mint egy olcsóbb motel vagy a kempinben a faházbérlés, nem árt, ha tisztában vagyunk az egyéb kiadásokkal is. 

 Egy középkategóriás lakókocsi ára 500 ezer és 2 millió forint közé tehető, de nem ez az egyedüli kiadás, amellyel számolnunk kell.

Az alapfelszerelés mellé ugyanis ajánlatos beszerezni az önjáró mozgatót, az úgynevezett movert, mert ez rengeteg segítséget nyújt ahhoz, hogy a járművet könnyen, más emberek segítsége nélkül a helyére állíthassuk. A mover ára típusonként változik, általában 250 ezer – 400 ezer forintba kerül. Ezt a lakókocsi súlyától függően szerelik fel, és minél nehezebb tömegű vontatmányt tud mozgatni, annál drágább.  

Az elősátor általában alaptartozék, de szinte nélkülözhetetlen, ezért figyeljünk, hogy ez is benne legyen a kiválasztott kocsiban – hangsúlyozta Miszlai Istvánné. 

A kiadások azonban itt még nem érnek véget, a súlyadót, biztosítást, műszaki vizsgáztatást, karbantartást és a vontató jármű megnövekedett benzinfogyasztását és a parkolási díjat szintén bele kell kalkulálnunk a költségvetésbe.  

Amennyiben ez túl soknak bizonyul, a lakókocsit bérelhetjük is.  Ha egyszer egy évben hosszabb időre tudunk elutazni, akkor érdemes bérelni, míg a gyakori hétvégi kempingezéshez célszerűbb vásárolni. A bérleti díjak a bérlési idő hosszától függően napi 10-15 ezer forint körül mozognak - tájékoztatott Miszlai Istvánné. 

Ne feledkezzünk meg a vontatásról való tájékozódásról sem! Ugyanis a vontató jármű műszaki paraméterei határozzák meg, hogy mekkora lehet a lakókocsi súlya. A vonóhorog felszerelése autómárkafüggő, de a típusa a vontathatóságot is meghatározza. Fontos, hogy csak szakszerviz szerelheti fel a járműre, és engedélyezése műszaki vizsgához kötött. 

A problémák megelőzése és kiküszöbölése érdekében a legfőbb, hogy először nagyon alaposan tájékozódjunk  – véli a tapasztalt utazó, hozzátéve, hogy a lakókocsi-kereskedő egészen biztosan mindenről pontos felvilágosítást tud adni, így vásárlás előtt bátran kérjük ki a véleményét.  

A többi pedig jórészt gyakorlat kérdése. Ilyen maga a vontatás, amelybe a vezető majd folyamatosan belejön. Szintén a tapasztalat mondja majd meg, hogy milyen talajra célszerű felállítani a lakókocsit, vagy hogy mennyire fontos a bepakolás, hogy menet közben ne boruljanak, törjenek a tárgyak.   

Aki kisállattal jár nyaralni, annak számolnia kell azzal, hogy ez lakókocsival meglehetősen bonyolult dolog.  Az a tapasztalat, hogy az állatok nehezen tűrik az ilyen jellegű bezártságot, és a kempingben sem örül nekik a többi lakó.  Ráadásul a  utazás közben a lakókocsiban nemcsak ember, állat sem tartózkodhat.  

Hogy megéri-e a számos kiadás mellett lakókocsit vásárolnunk? Miszlai Istvánné szerint igen, az élmény mindenért kárpótol. Ha otthon tudjuk hagyni a problémáinkat, munkánkat, akkor nagyszerű lehetőséget kapunk arra, hogy élvezzük a lakókocsi nyújtotta lehetőségeket, és zavartalanul gyönyörködhessünk a természet szépségeiben.

.