A Le Monde a magyar népszámlálásról, a Financial Times a végtörlesztésről

2011.09.27. 11:47

Népszámlálásra és gyerekcsinálásra szólítják fel a magyarokat címmel közölt írást hétfő délután megjelent számában a francia Le Monde.

A mértékadó liberális napilap bécsi tudósítója megemlítette, hogy a Központi Statisztikai Hivatal a közösségi oldalakon bordélyházakba illő, kezében ostort tartó félmeztelen nő részvételével készült kisfilmmel ösztönzi a fiatalokat a népszámlálási kérdőívek internetes kitöltésére. Külön gondot fordítanak az etnikai kisebbségekre, s azon belül is a romákra, miután a legutóbbi, tíz évvel ezelőtti népszámláláskor a becslések szerint mintegy kétharmaduk nem vállalta cigányságát, tartva a megbélyegzéstől. A közigazgatásnak saját indoklása szerint azért van szüksége pontos statisztikára, hogy jobban tudja felvenni a harcot a diszkrimináció ellen - hangsúlyozta a lap.

A Le Monde kitért arra is, hogy a demográfia "kényes téma" Magyarországon: a magyar lakosságban egy nőre egy gyermek jut, szemben a romákkal, ahol háromszor akkora a termékenység, s ennek legalább annyira "megszállottja" a jobboldal, mint az ellenzékben lévő szélsőjobboldal. Abban a reményben, hogy növeli a születési arányt, Orbán Viktor kormánya adóreformot vezetett be a középosztályhoz tartozó családok érdekében, valamint gyakran "retroretorikát" használ, nem tartva a harmincas évekkel való összehasonlítástól. Az új magyar alkotmányt is "teletűzdelték" a munka, a család és a haza dicsőségét hirdető mondatokkal - vélekedett a tudósító Joelle Stolz.

A Financial Times a devizaalapú hitelek végtörlesztési lehetőségéről és a Magyarországon tevékenykedő bankok reakciójáról közölt cikket internetes kiadásában. A londoni gazdasági napilap szerint külföldi kormányok és bankok arra intenek, hogy a svájci frank-hitelek felvevőinek megsegítését célzó intézkedések "kisajátítással" érnek fel, ami károsíthatja az ország bankrendszerét és gazdaságát.

A Közép-Európában jelentős hitelezőnek számító osztrák és olasz tulajdonú bankok vizsgálatot sürgetnek Brüsszel részéről, mivel az ügy szerintük sérti az EU-szabályokat és veszélyes precedenst teremthet. Josef Christl, az osztrák jegybank volt vezérigazgatója, aki ma banki tanácsadóként tevékenykedik, azt mondta a Financial Timesnak, hogy a végtörlesztési törvény egyértelmű beavatkozás magánjogi szerződésekbe, és bizonyos mértékig a tulajdonjogot is megváltoztatja. Christl megfogalmazása szerint az az általános érzet, hogy Magyarország "nem azzal az európai környezettel összhangban cselekszik, amelyben működik".

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár ugyanakkor azt mondta a lapnak, hogy a probléma súlyossága és mérete indokolja a megtett lépéseket, és a kormány úgy érzi, hogy a törvény nem ellenkezik az EU-szabályokkal. Kovács Zoltán szerint a bankok "nagyon kockázatos lakossági csoportoknak" folyósítottak svájci frank-alapú hiteleket. "Etikátlannak tartjuk a bankok által különösen az elmúlt pár évben folytatott gyakorlatot" - tette hozzá. Utalt arra, hogy olyan ügyfelek is kaphattak devizaalapú hitelt, akik nem értették meg a kockázatokat.

Az államtitkár megerősítette: a kormány jogászai felvetették a törvény jogi megtámadásának lehetőségét, Kovács Zoltán szerint azonban a kormány "gondosan mérlegelt politikai döntést" hozott az általa jogilag kikezdhetetlennek tartott terv végrehajtásáról. (http://www.ft.com/intl/cms/s/0/22904922-e835-11e0-9fc7-00144feab49a.html?ftcamp=rss#axzz1Z8wWtBY1)

.