Légüres térben a Savaria Szimfonikusok – Az LMP a zenekar megszűnésétől tart

2012.01.13. 13:25

A Lehet Más a Politika Szombathelyi Csoportjapénteken az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

A Lehet Más a Politika Szombathelyi Csoportja pénteken az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Légüres térben a Savaria Szimfonikusok – Az LMP a zenekar megszűnésétől tart

A több mint 100 éves gyökerekkel rendelkező, közel 40 éve hivatalos intézményként létező Savaria Szimfonikus Zenekar megszűnéséhez vezethet, ha Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata nem veszi át a működtetést. A Lehet Más a Politika Szombathelyi Csoportja kiáll a nagy múltú intézmény mellett.

A Mesebolt Bábszínház mellett a Savaria Szimfonikus Zenekar a másik olyan előadó művészeti intézmény, melyet a Vas Megyei Önkormányzat megtarthatott az államosítás után is. A decemberben elfogadott 2012-es megyei költségvetés tervezetből azonban kiderül, hogy a megye saját hivatalát sem tudja fenntartani: ha csak a hivatalnokok és a megyei képviselők megkapják javadalmukat, akkor is 20-25 milliós hiánnyal számolhatnak.

A fentiek miatt rendkívüli ülésen döntött a szombathelyi közgyűlés a Mesebolt Bábszínház átvételéről, a zenekarral kapcsolatban ugyanakkor konkrét döntés nem született.

Információink szerint a megye már jelezte a szombathelyi városvezetés felé, ha a januári közgyűlésen nem történik meg a Szimfonikus Zenekar átvétele, a nagy múltú intézmény bezárhatja a kapuit.

A Lehet Más a Politika Szombathelyi Csoportja tisztában van azzal, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között a város mozgástere meglehetősen szűkre szabott, ugyanakkor határozott álláspontunk, hogy Szombathely attól lehet élhető város, hogy jól működik az oktatási rendszere, megfelelő a közösségi közlekedés színvonala, tiszták a terei, parkjai és sokszínű, változatos az itt található kulturális élet. Ebben a Savaria Szimfonikus Zenekar kiemelkedő szerepet játszik.

Szombathely, 2012. január 12.
Lehet Más a Politika Szombathelyi Csoportja
 

.