Lendvai Béla: Adriakék, tengerzöld

2012.12.18. 10:32

Mi van izgalmasabb annál, mint ha egy horvát Arany Toll -díjas magyar  MTI tudósító leleplező kötetet ír és jelentet meg az Adriai tenger szépségeiről? Hát az, ha karácsonyra meg is veszed!Számtalan útikönyv született és készül manapság is, hogy ecsetelje az Adriai-tenger szépségeit, látnivalóit. Az Adriakék, tengerzöld című könyv azonban a mai könyvpiacon valószínűleg az első, amelyik a riport és az útirajz stílusában szórakoztató, szellemes, ugyanakkor informatív módon mutatja be az Adriai-tenger horvátországi szakaszát, illetve lakóit. És ami nem kevésbé fontos: száraz adathalmaz helyett a magyar újságírás legjobb hagyományait idéző, dinamikus, szenvedélyes és élvezetes riportkönyvet írt a horvát Arany Toll-díjat elnyert hírügynökségi tudósító Lendvai Béla.
Az Adria szavakból festett képekben – ahogyan más talán még nem látta.


A könyvről

Milliók vándorolnak nyaranta az Adriai-tenger partjára, hogy töltekezzenek szépségeiből, megismerjék történelmi örökségét és varázsos élővilágát. A végtelenül hosszú tagolt partszakasz, az ezernyi sziget pihenést, kikapcsolódást kínál az utazóknak. Hihetetlen gazdagság fogadja azokat is, akik a történelem évezredeiben szeretnének elmerülni, hiszen a görögök, a rómaiak, a magyarok, majd a velenceiek vagy akár Napóleon is maradandó emlékeket hagytak maguk után a mai Horvátország területén.
De tulajdonképpen mitől olyan varázslatos az Adriai-tenger, hogy nemcsak Európából, hanem a világ majd minden tájáról milliók keresik fel évente? Ne feledjük: Magyarországról is minden esztendőben nagyjából 350 ezer ember utazik a horvát Adriára!
Egyáltalán: milyenek is a horvátok, hogyan élnek, miként gondolkodnak? Hogyan tehetjük magunkévá a tengeri életmódot, a varázslatos természeti környezetet, a növény- és állatvilág egy-egy darabját? Hogyan viszonyulnak a horvátok a turistához? Hogyan és miből építettek tíz év alatt ezer kilométernyi kitűnő, négysávos autósztrádát? A horvátországi nudista strandok története és jelene érdekli netán? Esetleg arra kíváncsi, miként zajlik egy magyar újságíró interjúja egy horvát miniszterelnökkel, ha elfelejtenek tolmácsot hívni?

Az Adriakék, tengerzöld nem útikönyv, de fontos és érdekes helyek, látnivalók felvillantására ugyanúgy kitér, mint ahogyan számos, az eligazodást segítő tippet is ad az utazóknak. Irodalmi igényességgel igyekszik bemutatni az Adriát, a természeti környezetet és az ott élőket, miközben elgondolkodtat vagy szórakoztat egyes jelenségek, helyzetek és történetek felidézésével.
A könyvhöz weblap - www.adriakek.hu -, valamint Facebook-oldal - www.facebook.com/adriakek - is csatlakozik, folyamatosan frissülő információkat kínálva az érdeklődőknek.

A szerzőről

Lendvai Béla az MTI tudósítójaként ma Horvátország egyik legfelkészültebb és legtapasztaltabb hazai ismerője. Peter Mayle Provence-ról vagy Frances Mayes Toszkánáról írt könyveihez hasonlóan a kívülálló rácsodálkozásával, de a bennfentes jól értesültségével, egyszersmind őszinte rajongással, de a furcsaságoktól sem eltekintő ironikus látásmóddal mutatja be az Adriát, valamint az ott élőket jellemző életmódot. Könyve számtalan praktikus tanáccsal, olvasmányos élménnyel és új látásmóddal gazdagítja olvasóit, de segít a rejtett szépségek és az adriai emberek felfedezésében és megismerésében.
A szerző másfél évtizede járja újságíróként és magánemberként is a horvát Adria parti területeit és szigeteit. Hírügynökségi tudósítóként az ország turisztikai és gazdasági eseményeiről, eredményeiről és újdonságairól éveken át napi rendszerességgel készítette híreit a magyar sajtóorgánumoknak. Az évente megjelentetett több száz írásának köszönhetően 2009-ben a horvát Turisztikai Minisztérium égisze alatt működő nemzeti turisztikai szervezet - Horvát Idegenforgalmi Közösség - a külföldi újságíróknak adható Arany Toll-díjjal (Zlatna penkala) ismerte el tevékenységét.

  Néhány érdekes kérdés, amelyekre a könyv ad választ
  • Mit keresett Winnetou és Piedone Dalmáciában?
  • Mi köze van az Oscar-díjas A király beszéde című filmnek a horvátországi nudizmushoz?
  • Melyik városban találta „rémületesen” gyönyörűnek a naplementét Alfred Hitchcock?
  • Hova utazzunk, ha látni szeretnénk az adriai delfineket?
  • Tudják-e, hogy hol található a kínai nagy falhoz hasonlatos óriási építmény Horvátországban?
  • Melyik horvát szigeteken lelhetünk dinoszauruszok lábnyomára?
  • Hol van az adriai Alcatraz, azaz börtönsziget?
  • Hol keressük a világ legkisebb városát, és merre található a világ legapróbb székesegyháza?
  • Merre vannak olyan piacok, ahol hajóról árulják a gyümölcsöket, zöldségeket, frissen fogott halakat?
  • Melyik tengerparti régióban kedvelik a sirálytojásból készült omlettet, a békacombot vagy a pele húsát?
www.adriakek.hu
www.facebook.com/adriakek
www.atlanticpress.hu
.