Hirdetés

Tovább vizsgálódik az LMP az Öveges-programmal kapcsolatban

2014.09.18. 16:45

Egyelőre nincs sok új a szombathelyi nap alatt.

Hirdetés

A tudósító a júliusi eseményekre visszagondolva izgatottan várta a fejleményeket az Öveges-program körüli anomáliákkal kapcsolatban az LMP által tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Legutóbb amikor az Öveges-program volt terítéken, izgalmas új adatokat ígértek, azonban az elhangzott összegek és pontok nem sokban különböztek a korábbiaktól

Horváth Zoltán, városi LMP-s képviselő elmondta, sokszor hangsúlyozták már, hogy tiszta várost szeretnének, ahol az önkormányzaton keresztülfolyó pénzeket tiszta és átlátható módon kezelnék.

Ez pedig az EU-s pénzekre és pályázatokra is vonatkozik.

A sajtótájékoztatón felszólalt Hadházy Ákos (a trafik mutyi kiborítója, illetve az éve eleje óta az LMP politikusa), aki korrupciós ügyeket próbál felgöngyölíteni, köztük az Öveges-programot is.

Tovább vizsgálódik az LMP az Öveges-programmal kapcsolatban

Hadházy Ákos arra szerette volna felhívni az emberek figyelmét, hogy a magyarországi városok bár fejlődnek, még sincsenek jó kezekben, hiszen a pályázatokat nem azért tudják megvalósítani, mert jobb politikusok állnak az élen, mint 15 évvel ezelőtt, hanem azért, mert főként EU-s támogatások állnak a városok rendelkezésére.

Az LMP-s képviselő szerint ezeket a pályázatokat sokkal jobban is fel lehetne használni, ha a pénz nagy része nem egyéni érdekeket szolgálna.

Hadházy Ákos az Öveges-programot hozta fel példának, amely szerinte jól mutatja, hogy „miként zajlik ezeknek az EU-s pénzeknek az elköltése, illetve ellopása”.

A Kanizsai Dorottya gimnáziumban egy új fizika-kémia tantermet hoztak létre, amely mintegy 35-40 millió forintba került. De ehhez képest erre a projektre 300 millió forint körüli összeget költöttek. Ebben sok olyan tétel van, ami szinte érthetetlen – hangsúlyozta. A képviselő egy konkrét elemet emelt ki a programból: a 300 millió forintból 15 millió forint kizárólag projektmenedzsmentre ment el.

Ezt az összeget az LMP szerint hasznosabban is el lehetett volna költeni, például játszóteret építhettek volna belőle Szombathelyen.

Szekszárdon és itt is megfigyelhető, hogy a helyi polgármester és a városvezetés erre a projektmenedzsmentre három céget hívott meg, akik közül egyik sem volt szombathelyi. Sőt megfigyelhető, hogy a legtöbb ilyen EU-s pályázatokhoz ugyanezeket a cégeket hívják meg - tudtuk meg.

Horváth Zoltán azzal zárta a sajtótájékoztatót, hogy bár a közgyűlésen nem vonhatják kérdőre a szombathelyi polgármestert, de írásban várják a válaszát az Öveges-program napvilágra került adataival kapcsolatban.

.