Az NYME címzetes főiskolai docense lett az LuK ügyvezetője

2015.07.03. 20:52

Michael Reinig ügyvezető igazgatót a leendő grazi Tata-gyárról is kérdeztük. Ő úgy tudja, nem épül új gyár.

Címzetes főiskolai docens címet adományozott a Nyugat-magyarországi Egyetem szenátusa Michael Reinig gépészmérnöknek, az LuK Savaria Kft. ügyvezető igazgatójának. Az elismerést pénteken, a Savaria Egyetemi Központ délelőtti diplomaosztó ünnepségén vette át a szombathelyi cég első embere.

Ugyancsak címzetes főiskolai docens lett Pajor Attila közlekedésmérnök, az iQor Global Services Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Solt Tamás okleveles gépészmérnök, az Opel Szentgotthárd Kft. vezérigazgatója pedig címzetes egyetemi docens címet vett át.

A kinevezéseket az indoklás szerint a cégvezetőknek a szombathelyi gépészmérnök-képzés akkreditációjához nyújtott támogatása, a képzés személyi és infrastrukturális hátterének megteremtésében vállalt szerepe, kiemelkedő szakmai és közéleti teljesítményei, példamutató emberi magatartása elismeréséül adományozta az intézmény.

Az NYME címzetes főiskolai docense lett az LuK ügyvezetője

Michael Reinig a diplomaosztó ünnepség után a Tóvendéglőben részt vett annak a projektnek a nyitó konferenciáján, amelynek segítségével mintegy 400 millió forintból teremti meg a szombathelyi duális mérnökképzés alapjait a Nyugat-magyarországi Egyetem, a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ, valamint a Szombathelyi Képző Központ Nonprofit Kft.

Az ügyvezető interjút adott lapunknak.

Hogyan értékeli azt, hogy az egyetem címzetes főiskolai docens címet adományozott önnek? Ez egy gesztus vagy annál több?

Nagyon nagy megtiszteltetés ez az elismerés, de a legfontosabb, hogy azért kaptam, mert szerepem volt a szombathelyi gépészmérnök-képzés elindításában.

A képzéssel kapcsolatban mindenki az összefogást hangsúlyozza, amely nélkül nem indulhatna a szak ősszel.

Az LuK Savaria ugyanolyan szerepet játszik a képzés elindításában, mint az összes többi partnercég. Itt elsősorban nem a cégek, hanem a régió igényeiről van szó. Cégünk munkatársai közül többen önkéntesen, munkaidejükön túl is azon dolgoztak, hogy a duális gépészmérnök-képzés elindulhasson Szombathelyen. Természetesen az LuK Savaria számára is fontos, hogy rendelkezzen utánpótlással, mivel itteni telephelyünket csak így tudjuk bővíteni. A szeptemberben induló szak 16 hallgatójával írtunk alá megállapodást, és együttműködünk más műszaki egyetemekkel is. A most befektetett energia nem egy-két éven belül térül meg, de a jövőbe már most invesztálni kell.

Az NYME címzetes főiskolai docense lett az LuK ügyvezetője

Csütörtöki hír, hogy az indiai Tata nem Szombathelyen vagy Debrecenben épít új autógyárat, hanem Ausztriában, méghozzá Grazban, ami elég közel van Szombathelyhez ahhoz, hogy elszívhassa innen a munkaerő egy részét. Nem tart ettől?

Ez a veszély mindig fennáll. De ebben az esetben úgy tudom, nem épül új gyár, hanem a Magna Steyr nevű cég megrendeléseket fog teljesíteni, ahogy tette ezt eddig is, csak már a Tata is a partnerei között lesz, és a jelenleg is meglévő gyára fogja kiszolgálni az igényeket.

Tehát úgy tudja, nem épül új gyár Grazban?

Új információ lenne számomra, ha épülne.

A most induló projektről.

Az Új Széchenyi Terv pályázati forrásaiból csaknem 400 millió forinttal támogatják a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi duális gépészmérnökképzésének beindítását, az ünnepélyes projektnyitót pénteken tartották a vasi megyeszékhelyen.

Miközben az ősszel induló gépészmérnökképzésre több mint négyszeres volt a túljelentkezés. A 219 jelentkezőből 80-at vehettek fel, és közülük 50-en kezdhetik el duális formában a képzést. Még javában zajlik az oktatás feltételeinek megteremtése, amelybe bevonják a nyertes konzorcium tagjait, vagyis az egyetem mellett a térség közreműködő nagyvállalatait is.

Az NYME címzetes főiskolai docense lett az LuK ügyvezetője

Cseh Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektorhelyettese szerint a projekt sikerre van ítélve, megvalósulásával pedig nemcsak a műszaki képzés honosodhat meg, de a természettudományos, valamint a felnőttképzés is sokat fejlődhet.

Az NYME címzetes főiskolai docense lett az LuK ügyvezetője

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere arról szólt, széleskörű összefogás és kétéves kitartó előkészítő munka eredménye, hogy ősszel elindulhat a gépészmérnökképzés. Ehhez a város úgy is megpróbált hozzájárulni, hogy például lakással támogatja a Szombathelyre hívott oktatók letelepedését.

Harangozó Bertalan, Vas megyei kormánymegbízott arra emlékeztetett: a kormánynak az a 2012-ben hozott határozata nyitotta meg az utat a gépészmérnökképzés számára is, amellyel a Nyugat-Pannon Járműipari- és Mechatronikai Központot kiemelt járműipari központtá nyilvánította.

Nem titkolt cél, hogy a központ működése, az összehangolt fejlesztések nyomán 250 milliárd forintnyi tőkét szeretnének a térségbe vonzani, ami 25 ezer új munkahely létrehozását segítené elő - mondta.

Barsiné Pataki Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke köszöntőjében arról szólt, hogy a térség egyik legégetőbb problémája a mérnökhiány, amelyen sokat enyhíthet az új szak beindítása.

Az NYME címzetes főiskolai docense lett az LuK ügyvezetője

Kiemelte, a gyakorlati képzés megerősítésének helye van a mérnökképzés minden szintjén, az alapképzésben és a mesterképzésben is. Elmondta: a kamara segítséget akar adni abban, hogy a legtöbb gyakorlati tapasztalattal rendelkező mérnökök előadásokat tarthassanak az egyetemen, amit ma már az új felsőoktatási törvény is lehetővé tesz.

Az NYME címzetes főiskolai docense lett az LuK ügyvezetője

Németh István projektmenedzser kifejtette: a Duálgép elnevezésű projekt célja, hogy minél jobban a gazdasági szereplők igényeihez igazítsák a képzés rendszerét. Ennek érdekében a duális képzésben részt vevő cégeket bevonták a tananyagfejlesztésbe, a hallgatók összehangoltan ismerhetik meg a technológiát és az elméletet, a végén pedig olyan ismeretekhez jutnak, amelyeket frissen végzett mérnökökként azonnal alkalmazni tudnak. Hozzátette, szeretnék a műszaki pályán tartani azokat a hallgatókat is, akikről esetleg kiderül, hogy nem lehet belőlük mérnök, számukra a felnőttképzés keretében szeretnének alternatívát kínálni.

(MTI)

(Fotók: Boros Patrícia)

.