Hirdetés

Luxus állatmenhelyet építenek Bécsben

2012.01.20

Az Állatkvártély cirka 4,5 milliárd forintba kerül.

Hirdetés

Állatkvártély Bécs

Állatkvártély néven új állatvédelmi kompetenciaközpont építését határozta el Bécs. A 2015-re elkészülő állatvédelmi telepen százötven kutyát és háromszáz cicát illetve kisállatot tudnak majd elhelyezni.

A „TierQuarTier Wien-nek” (Állatkvártély) 2013-ban teszik le az alapkövét, és várhatóan 2015-ben költözhetnek be az első cicák és kutyák. Ezzel Európa egyik legmodernebb állatvédelmi kompetenciaközpontja jön létre az osztrák fővárosban.

A telepet a menhelyek tervezésére és kivitelezésére szakosodott angol cég, az Agora tervezte. Az építési költségek várhatóan 15 millió euróra (kb. 4,5 milliárd forint)rúgnak majd, amiből Bécs Városa 10 millió eurót vállal magára. A fennmaradó 5 millió eurót a projekt másik résztvevője, az Állatvédelmi Alapítvány (Tierschutzstiftung) kívánja előteremteni adományok révén.

Állatkvártély Bécs

A gyűjtési akciót már el is indították, az adományozók neve az új létesítményben felkerül majd a falra, addig pedig az alapítvány honlapján (www.tierquartier.at) tüntetik fel a hozzájárulókat. Aki akar, az természetesen név nélkül is adományozhat.

A Bécs északi részén, tömegközlekedéssel jól megközelíthető helyen létrejövő Állatkvártélyban több mint 150 kutya és mintegy háromszáz macska illetve kisállat – például nyulak, madarak – lelhetnek átmeneti otthonra a legmodernebb körülmények között.

A területen helyet kap majd egy kutyaiskola és egy játszótér is, ráadásul az állatbarátok szimbolikusan is örökbe fogadhatnak egy-egy számukra különösen kedves kutyát vagy cicát. Az Angliában már bevált modell szerint így nem kell hazavinniük az állatot, viszont rendszeresen gondozhatják a telepen. A menhely így nemcsak személyzetet és költségeket spórol meg, de a folyamatos szociális kontaktusnak köszönhetően az állatok könnyebben örökbeadhatóak.

Az új létesítmény másik érdekessége, hogy tervezése során nemcsak állatvédelmi, hanem ökológiai szempontokat is figyelembe vettek. Mivel az Állatkvártély a bécsi Deponie Rautenweg szeméttelep szomszédságában épül fel, ahol a fermentációs gázok hasznosításával évente háromezer háztartás villamosenergia-ellátását biztosítják, az új állatvédelmi telep is zöldáramot és -hőt használhat. „Így rövidre zárhatjuk a kört a modern állatvédelem és a jövőbe mutató környezetvédelem között” – magyarázza Ulli Sima állat- és környezetvédelmi tanácsnok.