A magyarok nagyon sokat dolgoznak - írja egy külföldi elemző

2011.08.29. 14:29

A magyarok a harmadik legtöbbet dolgozók az Európai Unióban, de ha a készülő új Munka Törvénykönyve 300-ra emeli a lehetséges túlórák számát, akkor az élre kerülhetnek - állapítja meg a Policy Solutions politikai elemző és politikai kommunikációs tanácsadó intézet legfrissebb elemzésében.

Az élet- és munkakörülmények javítását vizsgáló alapítvány, az Eurofound adatai szerint a munkával töltött órák száma csak Romániában és Lengyelországban magasabb - olvasható a Policy Solutions elemzésében, amelyet hétfőn juttatott el az MTI-hez.

A törvényben rögzített heti munkaidő Magyarországon ugyan 40 óra, de jelenleg a még 200 órában limitált túlóra alapján a magyarok évente - a becslések alapján - 1.848 órát töltenek munkával. Az évi maximum 2.080 munkaórát és a 200 túlórát figyelembe véve a becsült munkaidőt a szabadságok és a munkaszüneti napot jelentő állami ünnepnapok számával csökkentették.

Bár az EU-ban vannak országok, ahol a törvényes munkaidő heti 48 óra, de ott rendszerint több a minimális szabadságnapok száma és esetenként több a munkaszüneti napot jelentő állami ünnep.

Az elemzés kiemeli, hogy a volt szocialista országokban a munkavállalók átlagosan 1.829 órát dolgoznak évente, míg a magyarok 1.848 órát.

.