Májusban nyílik a győri Püspökvár a látogatók előtt

2012.03.23. 18:28

A győri Püspökvár és a Káptalandombon a szomszédságában lévő bazilika eddig nem látogatható épületrészei májusban nyílnak meg a látogatók előtt.

Győr, Püspökvár

A győri Püspökvár és a Káptalandombon a szomszédságában lévő bazilika eddig nem látogatható épületrészei májusban nyílnak meg a látogatók előtt.

A szükséges felújításokat befejezték, már csak a kiállítóhelyek berendezése van hátra - mondta Maráz Péter építész, vezető tervező pénteken sajtótájékoztatón.

A Püspökvár tornyának termeiben a püspökség és a Püspökvár történetét ismerhetik meg az érdeklődők. A torony a turistáknak kilátóhelyül is szolgálni fog, impozáns kilátást nyújtva a városra. A bazilikában is bővülnek a látnivalók, két teremben a székesegyház és az egyházmegye történetét bemutató kiállítást tekinthetik meg a betérők.

Győr, Püspökvár

A győri Káptalandombot érintő turisztikai attrakciófejlesztés keretében felújítottak két műemléképületet is. A rekonstrukciót megelőzően elvégzett műemléki feltárás során egyebek között középkori kő ajtórészleteket, gótikus ablaknyílásokat találtak a szakemberek. Az egyik emeleti helyiségben a teljes falsíkot beborító 19. századi falfestmény került elő: az alkotás egy képzeletbeli várost ábrázol kastélyrészletekkel, patakokkal. A rekonstruált műemléképületek állandó kiállításoknak adnak helyet és itt fogadja a vendégeket május 18-ától a Zichy Ferenc Látogatóközpont.

A turisztikai projekt keretében felújították a lébényi román kori monostortemplom homlokzatát és tetőszerkezetét. Új köntösbe öltöztették a régi plébániaépületet is, amely pihenőhelyül szolgál a zarándokoknak.

A komplex turisztikai attrakció fejlesztési projekt mintegy 668 millió forint összköltséggel számol, megvalósítását 560 millió forinttal támogatja az Európai Unió a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében. A program célja a turisztikai vonzerő növelése Győrben és Lébényben.

Fotó: alon.hu
 

.