Bejártuk a Markusovszky kórház új belgyógyászati tömbjét

2014.10.09. 17:51

Csütörtökön megtörtént az épület műszaki átadása. A több mint 6 milliárd forintos épületben egy-, két- és háromágyas szobák lesznek. A kórház történetének egyik legnagyobb fejlesztéséről van szó.

Nem is olyan rég adtunk hírt Markusovszky kórház új műtéti tömbjének átadásáról és ma újabb ünnepségre voltunk hivatalosak.

Ezúttal a kórház új belgyógyászati tömbjét adták át.

A mintegy 6,3 milliárdos épület az intézmény történetének a legnagyobb fejlesztése.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a munkák 2013 májusában, az úgynevezett képcsempés épület elbontásával kezdődtek.

A végső költözés várhatóan decemberben lesz, a miután megtörténik a bútorok és az eszközök beszerzése, illetve lezajlik a berendezések próbaüzeme.

Az új épületbe az alábbi kórházi osztályok költöznek:

  • Infektológiai Osztály,
  • Általános Belgyógyászati Osztály,
  • Gasztroenterológiai és Belgyógyászati Osztály,
  •  Kardiológiai és Belgyógyászati Osztály,
  • Neurológiai Osztály,
  • Reumatológiai Osztály,
  • Bőrgyógyászati Osztály

Nagy Lajos főigazgató beszédében felidézte a múltat. A professzor felidézte, hogy amikor 31 évvel ezelőtt elkezdett dolgozni, a kardiológiai osztályon nem volt ultrahang és nem volt szívkatéterezés.

Ma 5 ultrahang készüléken évi 20 ezer embert vizsgálnak és kétezer ember kap szívkatétert az intézetben.

Milliméteres felbontású 3D készülékek vannak, kamerákkal belenéznek a koszorúerekbe, sejtekre bontott képet kapva, a beteget otthonról mobiltelefonról küldik az EKG-t – jellemezte a fejlődést a főigazgató.

Ehhez az – korábban utópisztikusnak tűnő – technikai fejlődéshez illeszkedik az új belgyógyászati tömb hotelszolgáltatása az egy, két – és háromágyas szobáival.

Az új épület előnyeit nemcsak a betegek, hanem az ott dolgozók is élvezik majd, akiknek szintén feszültségek okozott a régi infrastruktúra- hangzott el.

Hende Csaba honvédelmi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a Markusovszky kórház több mint12 milliárdos fejlesztése több, mint a sportkomplexumra 9,6 milliárdja, amely szintén az egészséget szolgálja, és „nem a 11 aranylábú fiúnak épül.” A miniszter felidézte a múltkori beszédét a vesszőnyalábok erejéről, és arról a reményéről, hogy a vesszőnyalábok együtt maradnak.

Puskás Tivadar hosszabb beszédében többek között a gyógyítás emberi oldaláról beszélt.

A kivitelező részéről Bognár Árpád, a Swietelsky ügyvezető igazgatója az építés részleteit ecsetelte.

Az eseményen részt vett Harangozó Bertalan kormánymegbízott, illetve a hallgatóság soraiban láttuk Ipkovich Györgyöt, a szocialisták polgármesterjelöltjét.

Az ünnepség után az érdeklődők bejárhatták az új épületet.

Galéria

.