Másodfokon is engedélyezték a heiligenkreuzi hulladékégetőt

2010.06.16. 13:32

A Pro Natura St .Gotthard nem adja fel.

Megerősítette az ausztriai Rábakeresztúrra (Heiligenkruz im Lafnitztal) tervezett égetőmű első fokú építési engedélyét a független osztrák környezetvédelmi tanács, ugyanakkor további feltételeket írt elő az építtetőnek.

A független szakértőkből álló szerv (Umweltsenat) szerdán több osztrák napilapban hirdetményt tett közzé június 10-i határozatáról.

Ausztriából és Magyarországról összesen 487 fellebbezés érkezett a burgenlandi tartományi kormány tavaly február 5-i első fokú engedélye ellen. Az intézmény honlapján közzétett, a határozatról kiadott közlemény szerint a tanács a beadványok alapos megvizsgálása, az első fokú hatóság és a saját vizsgálata, valamint további szakértői vélemények alapján megállapította, hogy az engedély "a tervezetben szereplő intézkedések mellett, valamint további meghagyásokkal és feltételekkel" megfelel a jogi előírásoknak.

Az ellenzők szerint a létesítmény megváltoztatná a táj képét, sérti az Őrségi Nemzeti Park természetvédelmi érdekeit, s felesleges környezeti terhelést jelentene, mivel a tartományban nem keletkezik elég szemét a működtetéséhez, ezért "szemétimportra" lenne szükség.

A BEGAS tartományi gázszolgáltató nagy teljesítményű, a vállalat álláspontja szerint korszerű technológián alapuló hulladékégetője évi 325 ezer tonna szemetet és szennyvíziszapot dolgozna fel. A 115 millió euró beruházással épülő szemétégető építése ellen osztrák és magyar környezetvédők, Szentgotthárd önkormányzata, az Őrségi Nemzeti Park, valamint magánszemélyek is tiltakoztak. Az első fokú engedély kiadásakor hivatalban lévő Bajnai-kormány jelezte osztrák partnerei felé, hogy nem tartja szerencsésnek a beruházás helyszínét.

Az osztrák környezetvédelmi tanács akkor kapcsolódik be egy eljárásba, ha egy tartományi kormány, vagy körzeti közigazgatási hatóság által hozott környezeti hatásvizsgálati határozat ellen fellebbezést nyújtanak be az érintett felek. A Környezetvédelmi Tanács döntése ellen az osztrák Közigazgatási Bíróságnál vagy az osztrák Alkotmánybíróságnál lehet jogorvoslattal élni.

(A határozat teljes szövege német nyelven olvasható a http://www.umweltsenat.at/article/articleview/75156/1/25058 honlapon.)
.

A Pro Natura St.Gotthard (PRONAS) civil összefogás sajtóközleményében jelezte, megtámadja a döntést.

.