Még a magyaroknál is többet isznak és dohányoznak az osztrák fiatalok

2010.01.30. 10:21

Sokat isznak és dohányoznak az osztrák fiatalok - figyelmeztettek osztrák szakemberek.

 

Mint arra a gyermekegészségügyben dolgozó szakemberek rámutattak, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) felmérése szerint a 30-ból a 27. helyen áll Ausztria a fiatalkorúak általános egészségi állapotát értékelő rangsorban. Az ENSZ gyermekügyi szervezeténél, az UNICEF-nél a 21-ből a 14. helyen szerepel az ország. Az adatok főként annak fényében számítanak rossznak, hogy a nemzeti össztermék arányában mérve sokat költ Ausztria az egészségügyre - írta a Der Standard című napilap.

Az OECD adatai szerint a 15 éves osztrák fiatalok csaknem harmada (27 százalék) dohányzik legalább hetente egyszer, míg az OECD-országokban átlagosan 17 százalék ez az arány. Szintén a mezőny végén teljesít az ország a fiatalkorúak alkoholfogyasztását tekintve. A 15 éves korosztály 40 százaléka volt már legalább kétszer részeg, ez az OECD-átlag kétszerese.

A fertőző betegségek előfordulása csökkent, sokan szenvednek viszont az életstílussal összefüggő betegségekben, mint a hiperaktivitás, a stressz és a túlsúlyosság - mondja a Pszichoterapeuták Ausztriai Szövetségének elnöke, Eva Mückstein. Becslése szerint a gyerekek mintegy 15-20 százaléka küzd olyan pszichés zavarokkal, amelyek kihatnak az életminőségükre, és mintegy 10-12 százalékuk hiperaktív.

Az osztrák adatok részben a magyar helyzettel összehasonlítva is rosszak.

Magyarországon a 15 éves lányok 21, a fiúk 22 százaléka dohányzik. Az alkoholfogyasztás Magyarországon a lányok 32, a fiúk 40 százalékára jellemző. Az öngyilkossági mutató viszont a magyar fiatalok körében rosszabb az OECD-kimutatás szerint: Magyarországon átlagosan 21, Ausztriában 12,6 öngyilkosság jut 100 ezer fiatalra.

Az osztrák sajtóban idézett szakértők rámutatnak: bár Ausztria a nemzeti össztermékhez viszonyítva sokat (10,1 százalékot) költ az egészségügyre, ennek az összegnek túl kevés hányadát fordítják a gyerekekre, különösen a megelőző programokra. "A gyerekek és a tizenéves fiatalok a lakosság 19 százalékát teszik ki, az egészségügyi ellátásukra fordított kiadások viszont csak hét százalékot" - nyilatkozta a Die Pressének Klaus Vavrik, az Osztrák Gyermekegészségügyi Liga elnöke. Eva Mückstein szerint az országban működő hétezer rehabilitációs központ között egy sincs olyan, amelyik kifejezetten csak kiskorúakat kezelne. A társadalombiztosítási ellátás alá eső pszichoterápiás kezelésre pedig akár egy évet is kell várniuk, s erre csak az jelent megoldást, ha a szülő kifizeti a kezelés költségeit - mondta.

Alois Stöger egészségügyi miniszter visszautasította az éles bírálatokat. Ausztriában általában véve jó a gyermekek és a fiatalok ellátása - mondta. Azt azonban elismerte, hogy a szorosan vett egészségügyi rendszeren belül lenne mit javítani a helyzeten.
 

.