Megvan az idei kölcsön Szombathelynek - majdnem

2010.08.06. 16:50

A költségvetés alakításának szempontjából intő jel, hogy a bankok nem ostromolták ajánlatokkal a várost.

Részben zárult eredményesen a város hitelfelvételre meghirdetett közbeszerzési eljárása. Az idei működési hiány finanszírozására senki nem jelentkezett, korábbi kölcsönök törlesztésére és a fejlesztésekre meg lett a pénz: nyert az Erste és az UniCredit.

Mint arról korábban beszámoltunk, Szombathely idei költségvetését 3,6 milliárd forint hiánnyal tervezték. Ezt a korábbi évek kölcsöneinek törlesztéséből, az idei működési hiányból és az idei fejlesztési hiányból származó „lyukat” hitelből kénytelen a város betömni, ezért hirdetett közbeszerzést hitelfelvételre, több részben.

Az első rész a város idei működési tervezett hiányát fedezendő 643 millió forintról szólt, erre egyetlen ajánlat sem érkezett. Az eljárást megismétlik.

A korábbi hitelek törlesztésére 1,355 milliárd forintra érvényes ajánlatot az UniCredit Bank Hungary ZRt. tett, 8,6 százalékos kamatra, tíz év futamidőre, három év türelmi idővel.

Ugyancsak az UniCredit finanszírozza hasonló feltételekkel azt szabadon felhasználható 822 millió forint kölcsönt, amelyet beruházásokra fordítunk.

Az Erste Bank Hungary NyRt. adott érvényes ajánlatot a panelprogram, 278 millió forintjára, más önkormányzati beruházásokra 129 millió és 373 millió forintot biztosít. A két utóbbi összeg 4,6 illetve 3,6 százalékos kamattal fut.

.