Megdicsérte Szombathelyt a Transparency International

2013.05.07. 17:49

Magyarországon az önkormányzatok több mint egyharmada semmilyen, közbeszerzéssel kapcsolatos adatot nem közöl a honlapján, és csupán egy százalékuk tájékoztatja a lakosságot a vonatkozó törvénynek megfelelően - derül ki a Transparency International (TI) Magyarország kutatásából, amit a szervezet kedden ismertetett az MTI-vel.    A közlemény szerint a kutatáskor egy formai és tartalmi szempontok alapján összeállított nyilvánossági indexben pontozták a vizsgált 370 megyei, megyei jogú városi és városi önkormányzatot. Mint írták, ez az index megmutatja, hogy az önkormányzatok mennyire teljesítik a közbeszerzésekről szóló törvénynek a közpénzköltésről történő tájékoztatást célzó rendelkezéseit.

    A kutatás eredményeiből megállapították, hogy az önkormányzatok nem, vagy nem kellőképpen tesznek eleget közzétételi kötelezettségüknek. Kiemelték: az önkormányzatok 40 százaléka semmilyen vizsgált adatot nem közöl a honlapján.

De ha közzé is teszik az adatokat, akkor általában nem kereshető formában és nehezen észrevehető helyen - tették hozzá.

    A közleményben a semmilyen közbeszerzéssel kapcsolatos adatot nem közlő önkormányzatok között említették Esztergomot, Pécset és Szolnokot. Mint írták, maximális pontszámot az önkormányzatok csupán egy százaléka ért el: Hajdúdorog, Pilisvörösvár, Szombathely és Tata.

    Hangsúlyozták: a közpénzköltést jelentő közbeszerzések alapvető adatait mindenkinek jogában áll megismerni, és ha a közpénzek elköltése "zárt ajtók mögött történik", sokkal nagyobb esély van arra, hogy a korrupció bármilyen formában megjelenjen.

    A korrupcióellenes civil szervezet közleményében azt írták: ezzel a kutatással szeretnék felhívni az önkormányzatokat arra, hogy a jövőben több energiát fektessenek a közbeszerzési adatok publikálására.
.