Megdöbbenés Németországban a neonáci gyilkosságsorozat miatt

2011.11.14. 10:30

Megdöbbentette Németországot az elmúlt hét végén feltárt neonáci gyilkosságsorozat, amely az eddigi ismeretek szerint legkevesebb tíz áldozatot követelt.

"A nácik köztünk élnek" - írták a többi között a hétfői német országos napilapok, megdöbbentőnek és megmagyarázhatatlannak nevezve, hogy a türingiai neonáci trió éveken keresztül az egész országban akadálytalanul gyilkolhatott.

Az áldozatok közül kilenc, Németországban letelepedett külföldi, elsősorban török és görög kisvállalkozó volt, akiket a Türingia tartományból származó feltételezett merénylők 2000 és 2006 között gyilkoltak meg. 2007-ben pedig egy őket igazoltató rendőrnő életét oltották ki.

Angela Merkel kancellár egy vasárnap esti televíziós nyilatkozatban szégyenletesnek nevezte, hogy mindez Németországban megtörténhetett. A kancellár nagyobb éberséget követelt a szélsőjobboldallal szemben. Úgy értékelte: a történtek egy olyan, eddig elképzelhetetlennek hitt struktúráról rántották le a leplet, amelyet a legnagyobb alapossággal kell feltárni. Egyidejűleg arról biztosította az áldozatok hozzátartozóit, hogy a jogállam mindent megtesz a példátlan gyilkosságsorozat felderítésére.

A német hatóságok az elmúlt hét végén vettek őrizetbe egy 36 éves nőt, aki beismerte, hogy társa volt annak a gyilkosságok elkövetésével gyanúsított két férfinak, akiknek holttestére a hatóságok egy kiégett lakókocsiban bukkantak rá november elején a türingiai Eisenachban. Néhány nappal később egy ugyancsak kiégett zwickaui házban a nyomozók megtalálták azt a cseh gyártmányú fegyvert, amellyel 2000 és 2006 között kilenc török és egy görög kisvállalkozót lőttek agyon különböző német városokban. 2007-ben pedig ugyanezzel a pisztollyal egy rendőrnőt gyilkoltak meg.

Vasárnap Hannoverben egy 37 éves férfit vettek őrizetbe, aki a feltételezések szerint kapcsolatban állt a három gyanúsított személlyel. A bűntársnak tartott férfi lakásán olyan dokumentumokat találtak, amelyek arról tanúskodtak, hogy valamennyien egy magát Nemzetiszocialista Illegalitásnak (NSU) nevező szervezet tagjai voltak. A szervezet a többi között a Németországban élő külföldiek ellen hirdetett harcot. A hatóságok szerint az eddigi vizsgálatok arra utalnak, hogy a gyilkosságok egyértelműen a "türingiai trió" számlájára írhatók. A karlsruhei szövetségi ügyészség bejelentette, hogy a három feltételezett merénylő közül egyedül életben lévő, 36 éves nő ellen hivatalos letartóztatási parancsot adtak ki. A csoportot ezen kívül különböző, számos sebesültet követelő és kivétel nélkül külföldiek ellen irányuló terrortámadások - köztük gyújtogatások - elkövetésével is vádolják.

A hétfői újságok értesülései szerint az alkotmányvédelmi hivatal már a kilencvenes évek végén felfigyelt az 1998-ban alakult neonáci csoport tevékenységére, ennek ellenére nem lépett fel a szervezet ellen. Sőt a lapok szerint nem kizárt, hogy a csoport tagjai a belső elhárítás - a szélsőjobboldal megfigyelésére alkalmazott - "beépített emberei" voltak. A legtekintélyesebb újságok felvetették a rendőrség felelősségét is, ugyanakkor hangsúlyozták azt is: a szélsőjobboldali veszélyt lebecsülve a politika is csődöt mondott.

Hans-Peter Friedrich belügyminiszter egy hétfői interjúban az ügy teljes feltárását ígérte. Egyidejűleg hangsúlyozta, hogy a jövőben az alkotmányvédelmi hivatal és a rendőrség szorosabb együttműködésére van szükség.

Értesülések szerint a Bundestag rendkívüli ülésen vizsgálja ki a történteket.
 

.