Hirdetés

Megkezdődött a Népművelők Egyesületének Vándorgyűlése Szombathelyen

2010.10.12. 19:59

A vándorgyűlés résztvevőit a vendéglátó város nevében Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere és Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, valamint Joós Tamás, az MMIK igazgatója is köszöntötték.

Hirdetés

A művelődési és közösségi házak az ország leglátogatottabb kulturális terei - hangsúlyozta köszöntőjében Sajó Attila, a Magyar Népművelők Egyesületének (MNE) elnöke kedden Szombathelyen, a szervezet 27. vándorgyűlésének megnyitóján.

A művelődési házak szolgáltatásait igénybe vevők száma összességében évente meghaladja a 80 milliót, ez pedig több mint a magyar színházak és kiállítótermek látogatottsága - mutatott rá Sajó Attila, aki szerint a népművelő szakma képviselői méltán lehetnek büszkék arra az értékteremtő és -megőrző tevékenységre, amelyet a művelődési házakban folytatnak.

A művelődési és közösségi házak az ország szinte valamennyi településén megtalálhatók, és szinte kivétel nélkül otthonai helyi közösségeknek, befogadói alkotó tevékenységnek, helyei hagyományőrzésnek, értékek közvetítésének - fűzte hozzá.

A Magyar Népművelők Egyesülete második alkalommal tartja vándorgyűlését Szombathelyen, a háromnapos rendezvénysorozatnak, melyre 350-en érkeztek az ország legkülönbözőbb pontjairól, sőt az ausztriai Burgenland és a szlovéniai Muravidék magyar lakta területeiről is, a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ ad otthont.

A vándorgyűlés résztvevőit köszöntötte Révész Mária, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főtanácsadója is, aki Réthelyi Miklós miniszter és Szőcs Géza kulturális államtitkár üdvözletét közvetítette. A főtanácsadó szólt arról, hogy a szaktárca továbbra is számít a népművelők, művelődésszervezők elhivatott munkájára, sokszor a hiányokat áthidaló szakmai találékonyságára.

Szavai szerint a vándorgyűléshez hasonló szakmai találkozók, és fórumok is segíthetnek abban, hogy a szaktárca bele tudja építeni saját munkájába, döntéseibe a területen dolgozó szakemberek javaslatait.A megnyitó után közös fénykép készült a résztvevőkről, majd átadták a Magyar Népművelők Egyesülete díjait, elismeréseit. Önkormányzatok a közművelődésért díjban részesült Kisgyőr Község Önkormányzata, Jászberény Község Önkormányzata, Budapest XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata, Vas Megye Önkormányzata, valamint a dabasi Ország Közepe Kistérségi Társulás.