Megújul a Pannonhalmi Bazilika belső tere

2011.09.08. 21:29

Megújul a Pannonhalmi Bazilika belsőtere, a főapátság látogatói számára pedig új bejáratot építenek európai uniós és magyar állami támogatással.

"A fejlesztéssel szeretnénk elérni, hogy a főapátság az európai és a magyar kultúra részeként méltó módon töltse be sokrétű feladatát" - mondta Várszegi Asztrik főapát a projektnyitó csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A főapátság mintegy 600 millió forintot, az összköltség 85 százalékát nyerte el támogatásként. A projekt középpontjában az apátsági bazilika megújítása áll. A beavatkozást az indokolja, hogy a különböző korszakok egymásra rakodott építészi jegyei akadályozzák a középkori eredetű bazilikában rejlő spirituális és téri értékek érvényre jutását.

A fejlesztéssel a vizuális tisztaságot és a funkcionális egységet kívánják elérni. Ennek érdekében a Stornó Ferenc által a 19. században tervezett szószéket lebontják, a bútorokat kicserélik, a szerzetes közösség liturgikus szertartásainak helyszínét megnagyobbítják. A belső teret a természetes fény és a mesterséges megvilágítás növelésével tágítják. Az új bútorzat diófából, a fémkorlátok, mécsestartók bronzból készülnek. A liturgikus bútorok, így az új oltár és a keresztelőkút fő alkotóeleme az ónix lesz és ugyancsak ennek a kőnek az alkalmazásával alakítják ki a rózsaablakot a szentélyben. A bazilika belsőt John Pawson nemzetközi hírű brit dizájnépítész tervezte a Gunther Zsolt - 3h építésziroda közreműködésével.

A projekt keretében megteremtik a lehetőséget a főapátság épületegyüttesének egyéni megtekintésére. Ehhez átszervezik a turistaútvonalat és új bejáratot építenek a vendégek részére. A létesítmény a lépcsőházat és a liftet magában foglaló épület, amely a Várkör és a bazilika előtti tér közötti több mint tízméteres szintkülönbséget hidalja majd át. Miközben a vendégek haladnak felfelé, a középkori várfal egy szakaszát tekinthetik meg. Az apátság területén kiépítik az audioguide rendszert, a látogatók a saját tempójuk szerint nézhetik végig a látnivalókat.

A beruházás a tervek szerint jövő nyárra készül el.
 

.