Hirdetés

Migránsok ezrei szabadon gyalogolnak Ausztria belseje felé (Frissítve!)

2015.10.23. 16:15

Nyugati szomszédunk sem bírta a strapát.

Hirdetés

Több ezer migráns gyalogolt, gyakorlatilag hatósági kontroll nélkül, péntek délután Ausztria belseje felé a szlovén határról, azt követően, hogy az osztrák hatóságok feladták sentilj-spielfeld határátkelő őrzését - tapasztalta az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója.

Az első menekültek péntek délután négy órakor már a Spielfeldtől, vagyis a határtól 17 kilométernyire lévő Leibnitzben jártak.

Az osztrák rendőrség láthatóan csupán azzal van elfoglalva, hogy fenntartsa a forgalmat a Graz felé vezető 67-es főúton, a migránsokat nem kíséri senki.

Utóbbiak egyébként annak ellenére indultak útnak, hogy a hatóságok folyamatosan visszafordulásra szólították fel őket, hangosbeszélőn azt közölték velük, hogy aki busszal akar tovább utazni, az térjen vissza a határállomásra.

A stájerországi rendőrség szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy a leibnitzi pályaudvarról két különvonattal Grazba viszik őket, onnan pedig ausztriai menekültközpontokba.

Az MTI által megkérdezett menekültek általában buszpályaudvart vagy vasútállomást keresnek, afelől érdeklődnek, hogy hol találhatnak ilyet.

Egy család azt kérdezte az MTI tudóstójától, hogy hol találnak taxit, ugyanis az ő úti céljuk Bécs. Ugyanakkor sokan - helyismeret híján - bolyonganak az út mellett a környékbeli falvak békés polgárainak döbbent tekintetétől kísérve.

Migránsok ezrei szabadon gyalogolnak Ausztria belseje felé

Bevándorlók gyalogolnak Ausztria belseje felé. Fotó: Tréba Ákos (MTI)

Korábban arról érkeztek hírek, hogy a sentilji táborban teljes a káosz - ezt péntek délelőtt tapasztalta az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínen.

Elhangzott: reggel kilenc órakor a migránsok a táborból elindultak Ausztria felé, de a tábor osztrák oldalon lévő részének kerítését is megbontották.

Voltak, akik a vasútállomás felé a töltésen, de sokan a Maribor-Graz közötti főúton indultak el, akadályozva az autóforgalmat is.

Egyelőre buszok sem mentek Ausztria felől, hogy elszállítsák a menekülteket.

Az osztrák hatóságok ezt követően teljesen feladták a szlovén-osztrák határ melletti Spielfeldnél kialakított tranzittábor őrzését.

A menekültek ugyanis több helyen megrongálták a tábor kerítését, és újra kitörtek a senki földjére, a spiefeldi határátkelő területére.

Az osztrák katonák és rendőrök több-kevesebb sikerrel azt próbálták megakadályozni, hogy a migránsok ellenőrizetlenül továbbmenjenek Ausztria belseje felé. Ennek ellenére sokan elindultak a 67-es úton Leibnitz irányába, illetve százak választották, a tábor mellett húzódó vasútvonal töltését a továbbhaladásra.

Migránsok ezrei szabadon gyalogolnak Ausztria belseje felé

A szlovén-osztrák határ melletti, az ausztriai Spielfeldnél kialakított tranzittábor. Fotó: Tréba Ákos (MTI)

Délelőtt 11 órakor hangosbeszélőn felszólították a bevándorlókat, mindenki nyugodtan várjon arra, hogy buszokkal továbbszállítsák őket. Elsőként a családokat, a gyerekeket és az asszonyokat viszik.

Ugyanakkor folyamatosan érkeznek a migránsok a szlovén oldalon található Sentiljben kialakított táborból is.

Az MTI helyszínen lévő tudósítója azt tapasztalta, sok menedékkérő tanácstalanul bolyong a két határátkelő között, és a szlovén katonák irányítják őket Ausztria felé, illetve meggátolják, hogy visszatérjenek Szlovéniába.

A határátkelőn egyetlen büfé működik, amely előtt hatalmas sorokban várakoznak a migránsok.

Közben pedig még mindig nagy a migrációs nyomás Horvátország keleti határán, Bapska körzetében, amelynek szerb oldalára, Berkasovóra egész éjjel érkeztek a migránsok autóbuszokkal - írta az Index.hr internetes oldalán pénteken.

A horvát hatóságok csak kisebb csoportokban engedték be az országba a Közel-Keletről érkező bevándorlókat, majd az opatovaci sátortáborba szállították őket.

A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 222 501 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt.

Csütörtökön 6500 migráns érkezett az országba. Az opatovaci befogadóállomáson 3000 ember éjszakázott. A migránsokat vonattal és buszokkal folyamatosan szállítják a szlovén határra.

A horvát hatóságok múlt péntek éjszaka óta megpróbálják lassítani a migránsáradatot, aminek következtében az illegális bevándorlók a horvát-szerb határ szerb oldalán is feltorlódtak.

A szlovén rendőrség adatai szerint csütörtök 9339 migráns lépte át a szlovén-horvát határt, csütörtök nulla órától péntek délelőttig pedig újabb 4700. Nagy részük illegálisan, a zöldhatáron keresztül érkezett az országba.

A magyar-horvát zöldhatár múlt péntek éjféli lezárása óta a horvát kormány a szlovén határra szállítja a migránsokat, és nem irányítja többé őket a horvát-magyar határra. Azóta Szlovéniában 47 510 illegális bevándorlót regisztráltak.