Felsőoktatási ponthatárok: ígéretesen startol a szombathelyi gépészképzés

2015.07.27. 16:40

Mind a 80 helyet betöltötték, az országban itt volt a második legmagasabb a ponthatár.

Eldőltek a 2015-ös évi felvételi ponthatárok. A Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi és Műszaki Karán szeptemberben induló duális gépészmérnöki szakra 299 pont volt a felvételi határ, a jelentkező hallgatók átlagpontszáma 346 volt - közölte lapunkkal a Nyugat-magyarországi Egyetem Ügyfélkapcsolati és Tudásmenedzsment Központ.

A meghirdetett 80 helyet teljes mértékben betöltötték, a 299-es ponthatár egyben azt is jelenti, hogy Szombathelyen országosan az előkelő második legmagasabb pontszámmal lehet valaki az egyetem gépészmérnök-hallgatója.

Igény a szakemberekre

A műszaki képzés elindításának hátterében a munkaerőpiac valós igényei álltak: a térségben kevés a jól képzett műszaki szakember, az ország más területeiről vagy külföldről szinte lehetetlen mérnököket idecsábítani, ezért a helyben képzés kézzelfogható, stratégiai fontosságú kérdéssé nőtte ki magát.

A gépészmérnök-képzés szeptembertől várakozásokon felüli létszámmal startolhat, mindez egy éveken át tartó hosszú előkészítő folyamat eredménye: 2013-ban született meg a megállapodás, melynek eredményeként a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora háromoldalú megállapodást írt alá Szombathely Megyei Jogú Város polgármesterével és a Nyugat-Pannon térség meghatározó járművállalatai képviselőivel. 

Azonnal használható tudást kapnak a hallgatók, de nem adják könnyen a diplomát

Egy tanévben a képzés a hallgatóknak 26 hét egyetemi oktatásból és 22 hét szakmai gyakorlatból áll, melyet Szombathelyen és annak vonzáskörzetében található multinacionális vállalatoknál (LUK, Opel, BPW, iQor (korábbi Jabil AMS), EPCOS, Delphi) teljesíthetnek. Ezáltal a legújabb műszaki technológiákról azonnal alkalmazható tudást és tapasztalatot szereznek, így az itt végzett mérnökök – a speciális képzési rendszer miatt – azonnal képesek integrálódni az ipari környezetbe.

Úgy látszik, sikeres volt a toborzás

A mérnökképzés reklámja a szombathelyi egyetem D-épületén. Úgy látszik, sikeres volt a toborzás


A felvételi eljárás két lépcsőben folyt, először a duális képzésben résztvevő cégeknél kellett jelentkezni, majd ezt követően a Nyugat-magyarországi Egyetem gépészmérnöki alapszakára a központi felvételi eljárás keretében. A sikeres felvételi után a cégek által kiválasztott hallgatók a képzés időtartamára a cégektől kiemelt pénzbeli juttatásban részesülnek.

"A változatos és modern képzés gerincét nyugat-európai, amerikai top egyetemeken végzett és hazatért fiatal, dinamikus kutató-oktatók, illetve élenjáró technológiákat alkalmazó hazai és nemzetközi cégeknél dolgozó tapasztalt mérnökök adják, akik így a régió legjobb minőségű oktatását garantálják" - olvasható a hétfőn kiadott sajtóközleményben.

.