Úgy tűnik, biztos lábakon áll a szombathelyi gépészmérnök-képzés

2015.04.03. 12:11

A jelentkezők száma még az optimista várakozásokat is felülmúlja.

Viszonylag kevés figyelmet kapott a helyi médiában az a néhány napja megjelent MTI-hír, amely többek között arról szólt, hogy Palkovics László, a felsőoktatásért felelős államtitkár egy budapesti rendezvényen arról beszélt, hogy az idei hallgatói jelentkezések részben már lezárultak, és az eddigi adatok alapján több egyetemen többszörös a túljelentkezés a meghirdetett duális képzésre.

Egyik pozitív példának Szombathelyt hozta fel, ahol a rendelkezésre álló 50 helyre 240 jelentkező jut.

„Nagyon örülünk neki, mert ez értelmet ad az e területen végzett másfél-két éves munkánknak” - mondta megkeresésünkre Szombathely mérnökképzésért felelős alpolgármestere.

Szombathely, mérnökképzés

„Most már látható, hogy nem csak beszéltünk valamiről, hanem konkrét eredmény is van. Ez azért is örvendetes, mert ez a képzés nemcsak a helyi gazdaság további fejlődését jelenti - az érintett cégek végre helyben tudják megoldani a munkaerő-problémáikat -, de egyben a szombathelyi felsőoktatás egyik jövőbeli pillére is lehet” - tette hozzá Molnár Miklós.

Ami a tamáskodó hangokat illeti, azokkal kapcsolatban azt mondta a politikus: „Természetesen lehet kételkedni, kicsinyelni a számokat, de most, hogy végre a sínre kerültek a dolgok, a szkeptikusok sokkal jobban segítenének azzal, ha belátnák, a városnak és a gazdaságnak elemi érdeke a szombathelyi gépészmérnök-képzés sikere.”

Palkovics László egyébként a közelmúltban egy egyeztető fórumon közölte: a gépészmérnök-képzés mögött ott áll az állam is. Csak ebben az évben mintegy egymilliárd forint nevesített összeg érkezik majd a szombathelyi duális képzés eszközparkjának biztosítására, teljesen függetlenül attól, hogy milyen felsőoktatási háttér áll majd mögötte.

.