A Microsoft híroldala a magyar locsolásról

2011.04.24. 19:23

Sokan kommentálják a képeket.

Locsolás, msn

A Microsoft-birodalom hírportálja, az MSN chat program honlapja egy látványos fotóblog bejegyzéssel hívja fel a figyelmet a locsolásra mint különös magyar népszokásra.

„Minden évben húsvét tájékán egy maroknyi magyar vesz részt abban a néphagyományban, amelynek eredete a 2. évszázadig megy vissza. A fiúk és a lányok népviseletbe öltöznek, az utcára vonulnak, ahol úgymond meglocsolják a lányokat. A termékenységi rituálé a magyar törzsek kereszténység előtti időszakából ered, lényege, hogy a fiúk egy vödör vizet öntenek az arra haladó fiatal lányokra” – így magyarázza a fotókat az írás szerzője MSN fotóblogján.
 
Locsolás, msn
 
Ezzel a cikkel is úgy vagyunk, mint annyi mással, amely rólunk jelenik a tengerentúlon: igazából nem tudjuk eldönteni, hogy örüljünk-e a publicitásnak, vagy bosszankodjunk annak felszínességén.
 
Valószínűleg akkor járunk el helyesen, ha mindkét érzelmünket vállaljuk.
 
A bejegyzés készítőinek javára szól, hogy a matyóknak utánanéztek az angol nyelvű Folk Art Hungary weboldalon, és azt is tisztázták, hogy a locsolás nem korlátozódik Mezőkövesd térségére.
 
Az íráshoz és a fotókhoz eddig 40 angol nyelvű hozzászólás érkezett. Van, aki azzal viccelődik, hogy mindez afféle korai vizespóló verseny lehetett, van, aki nemzetközi összehasonlítást végez, van, aki szerint nem termékenységi, hanem megtisztulási ünnepről van szó. Ez utóbbi véleményt aztán elvetik, mondván, nagyobb termékenységi szimbólumot elképzelni sem lehet, minthogy a fiúk locsolásért a lányok cserében tojást adnak (az angolban a női petesejtnek ugyanúgy egg a neve, mint a tojásnak.)
 
Összességében azonban láthatóan sikert arat az olvasók és hozzászólók körében a magyar népviselet és a számunkra megszokott, de a világ más táján meglehetősen egzotikus magyar népszokás.
 
Többen jelzik, hogy a jövőben részletesen utánanéznek a Matyó hímzésnek, mások sajnálják, hogy az USA-ban nincs locsolás.
 
A hírt és a fotókat több kisebb blog is átvette, sok értelmes és sok hihetetlenül ostoba kommentekkel.
 

 

.