Hirdetés

Miért drágább az alma, mint a banán és a narancs?

2011.04.16. 10:02

A magyar lakosság évente átlagosan 200 ezer tonna almát fogyaszt

Hirdetés

Évtizedek óta példátlan, hogy a legnépszerűbb hazai gyümölcsből, az almából nem termett elegendő étkezési minőségű. Emiatt külföldről kellett pótolni a hiányzó mennyiséget, ami alaposan feltornázta az árakat: egyes almafajtákért többet kérnek a kereskedők, mint a banánért, narancsért, mandarinért - írta a szombati Népszava.

A napilap szerint a zöldségeseknél vagy a piacokon már kis híján négyszáz forintot is kérnek a kereskedők, kofák némelyik almafajtáért, például az idaredért, miközben a banán olcsóbb lett, és átlagosan 350 forint körül kapható, a narancs, a mandarin pedig többnyire a kilónkénti 300 forintot is alulról közelíti.

Lux Róbert, a Magyar Gyümölcs Szövetség főtitkára a Népszavának elmondta: a hazai étkezési alma szűkös kínálatért elsősorban a tavalyi, rendkívül csapadékos időjárás a felelős, hiszen a szokásos eső kétszerese esett. Hozzátette: a sok eső, a nedves időjárás kedvezett a különféle növényi gombabetegségeknek.

A 400-450 ezer tonna almából ugyan papíron 140-150 ezer tonna első osztályú étkezési minőséget szüreteltek, de mire a hűtőházakba került az áru, kiderült, hogy legfeljebb ennek a fele felelt meg ennek a kategóriának. Az import már tavaly ősszel megindult, amikor látszott, hogy lényegesen kevesebb lesz a termés.

Korábban inkább csak a választékbővítés miatt érkezett külföldről alma Magyarországra, de idén az ellátás biztonsága és a kereslet kielégítése kényszerítette ki a nagyobb mennyiségű importot.

A magyar lakosság évente átlagosan 200 ezer tonna almát fogyaszt - olvasható a cikkben.